Sankcijų paketas dar nepatvirtintas. Manoma, kad jis bus priimtas gruodžio 1 d.

Sankcijos įsigalios 17 asmenų:

Baltarusijos Valstybinio pasienio komiteto pirmininkui Anatolijui Lapo;
Valstybinio pasienio komiteto Atskirosios aktyvių veiksmų tarnybos (OCAM) vadovui Igoriui Kriučkovui;
Gardino pasienio grupės vadui Konstantinui Molostovui;
Gardino pasienio grupės vadui Pavelui Charčenkai;
Bresto sargybos grupės vadui Igoriui Gutnikui;
Lydos pasienio būrio vadui Aliaksandrui Davidiukui;
Smurgainių pasienio būrio vadui Maksimui Butranecui;
Užsienio reikalų ministerijos atstovui spaudai Anatolijui Glazui;
Minsko rajono teismo teisėjui Sergejui Epichovui;
Aukščiausiojo Teismo teisėjui Igoriui Liubavickiui;
Generalinės prokuratūros vyriausiajam prokurorui Sergejui Girgeliui;
Aukščiausiojo Teismo teisėjai Valentinai Kulik;
Valstybės kontrolės komiteto Finansinių tyrimų departamento direktoriui Igoriui Maršalovui;
Valstybės kontrolės komiteto Finansinių tyrimų departamento direktoriaus pavaduotojui Andrejui Prokopčukui;
Aukščiausiojo Teismo civilinių bylų kolegijos teisėjai Anai Sokolovskajai;
UAB „Vtoroj nacionalnij telekanal“ (televizijos kanalas ONT) valdybos pirmininkui Maratui Markovui;
Minsko Centrinio rajono teismo teisėjui Dmitrijui Korsiukui.

Sąraše taip pat nurodyta 11 juridinių asmenų – Baltarusijos, Sirijos ir Turkijos kompanijų bei organizacijų:

Belavia“;
„Centrkurort“;
viešbutis „Minsk“;
viešbutis „Planeta“;
Valstybinio pasienio komiteto Atskiroji aktyvių veiksmų tarnyba;
„Cham Wings Airlines“ (Sirija);
vizų centras „VIP Grub“ (Turkija);
„Grodno Azot“;
„Belorusneft“;
„Grodno Chimvolokno“;
„Belšina“.

Lenkijos agentūra PAP, remdamasi savo šaltiniais, rašo, kad jau rengiamas šeštasis ES sankcijų paketas. Jis, pasak šaltinių, bus gerokai didesnis ir apims apie 300 žmonių bei įmonių.

Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets pirmadienį pranešė, kad naujas ES sankcijų prieš Baltarusiją paketas įsigalios gruodžio 2-ąją.

„Penktojo sankcijų Baltarusijai paketo rengimas artėja prie pabaigos, ir jį ketinama priimti šią savaitę, – pareiškė ji portalui ERR. – Planuojama, kad tai įvyks gruodžio 2-ąją“.

Ministrė nepatikslino, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys gali atsidurti šiame sąraše.

„Šios informacijos atskleidimas pirma laiko gali sukelti nepateisinamą painiavą, - pridūrė ji. – Tai taip pat leistų šiems asmenims greitai reaguoti ir, pavyzdžiui, restruktūrizuoti aktyvus ar padaryti ką nors panašaus“.

Lapkričio 15 d. ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis pareiškė, kad penktasis Bendrijos sankcijų Baltarusijai paketas yra suderintas ir įsigalios artimiausiu metu.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką, dažnai vadinamą paskutiniu Europos diktatoriumi, tyčia skraidinant žmones iš krizių zonų, pavyzdžiui, Irako, ir stumiant juos prie ES sienos. Migrantai taip pat ne kartą skundėsi dėl nederamo Baltarusijos pareigūnų elgesio.

Prieš savaitę skelbta, kad reaguodama į krizę Lenkijos pasienyje, Europos Sąjunga įves sankcijas Baltarusijos oro transporto bendrovei ir tarptautinėms įmonėms, užsiimančioms neteisėtų migrantų gabenimu.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, kalbėdama Europos Parlamente, apkaltino Baltarusijos nelegitimaus vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimą rengiant „hibridinę ataką prieš ES“ ir siunčiant migrantus iš Artimųjų Rytų į Lenkiją.

Ji sakė, kad EK sudarys kelionių ir transporto įmonių, susijusių su neteisėtu migrantų gabenimu į bloką, sankcijų „juodąjį sąrašą“, kurį turi patvirtinti parlamentas ir valstybės narės.

„Siūlome taisykles, pagal kurias į juodąjį sąrašą būtų įtrauktos visų rūšių transporto priemonės, susijusios su prekyba žmonėmis ir neteisėtu migrantų gabenimu“, – sakė ji.

Pasak EK vadovės, šios priemonės bus derinamos su Jungtine Karalyste, Kanada ir JAV.

Kreipdamasis į EP narius Ch. Michelis sakė, kad sankcijos bus taikomos Baltarusijos oro linijų bendrovei „Belavia“, kuri didžiąją dalį savo lėktuvų nuomojasi iš ES valstybių narių, pirmiausia Airijos, įmonių.

„Neleisime Baltarusijos režimui įbauginti mūsų ir pakenkti mūsų vertybėms bei vienybei“, – sakė jis, pateikdamas tik „vieną pavyzdį“ apie rengiamas sankcijas.

„Didžiąją dalį „Belavia“ lėktuvų parko sudaro iš ES bendrovių nuomojami orlaiviai, tai bus sustabdyta, kai bus priimtas sprendimas, o tai įvyks netrukus“, – sakė jis.

Kelios Artimųjų Rytų oro transporto bendrovės jau sustabdė arba sumažino skrydžių į Minską skaičių po to, kai Briuselis pareiškė, kad migrantai viliojami į Baltarusiją melagingais pažadais, jog jie galės patekti į ES narę Lenkiją.

Migrantai, kurių daugelis bėga nuo karo ir skurdo, išleidžia tūkstančius, kad galėtų atskristi į Baltarusiją su turistinėmis vizomis. Pasiekę sieną, jie susiduria su pjaunančios vielos užtvaromis ir vargingomis gyvenimo sąlygomis bei šalčiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)