„Šios vakcinos veiksmingumas ir saugumas patvirtina, kad ji bus labai veiksminga [skiepijant] nuo COVID-19 ir kad tai iškart padarys poveikį šiai visuomenės sveikatai ekstremaliai padėčiai“, – sakoma „AstraZeneca“ generalinio direktoriaus Pascalio Soriot pranešime.

„AstraZeneca“ vakcinos AZD1222 veiksmingumas svyravo nuo 62 iki 90 procentų, priklausomai nuo pacientų gautos preparato dozės.

Vis dėlto šių skiepų veiksmingumo vidurkis yra mažesnis negu „AstraZeneca“ varžovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, taip pat bendrovės „Moderna“ sukurtų vakcinų. Vėlyvosios stadijos bandymai parodė, kad pastarųjų įmonių sukurtų preparatų veiksmingumas viršija 90 procentų.

Pirmadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad „aukšto lygio teigiami rezultatai, gauti atlikus AZD1222 klinikinių bandymų JK ir Brazilijoje tarpinę analizę, rodo, kad vakcina labai veiksmingai apsaugo nuo COVID-19... ir kad nebuvo pranešta apie jokius [bandymų] dalyvių hospitalizacijos arba sunkius ligos atvejus“.

Tyrimai parodė, kad 90 proc. veiksmingumas buvo pasiekiamas tyrimų dalyvius pirmiausiai paskiepijus puse vakcinos dozės ir mažiausiai po mėnesio suleidus jiems visą antrąją dozę. Tuo metu per tą patį laikotarpį sušvirkštus dvi pilnas vakcinos dozes veiksmingumas buvo 62 procentai.

„Apibendrinta analizė... rodo vidutinį 70 proc. veiksmingumą“, – paaiškino „AstraZeneca“.

Bendrovė atkreipė dėmesį, kad jos preparatas gali būti laikomas ir transportuojamas „įprastomis vėsinimo sąlygomis“, esant 2–8 °C temperatūrai. Tokiomis sąlygomis vakcina gali būti laikoma mažiausiai šešis mėnesius

„AstraZeneca“ nurodė nedelsdama pateiksianti bandymų duomenis įvairių šalių farmacijos priežiūros institucijoms, kad būtų sukurtas pagrindas sąlyginiam arba ankstyvajam patvirtinimui.

Bendrovė pridūrė prašysianti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) įtraukti jos vakciną preparatų, kuriuos leidžiama vartoti kritiniais atvejais, sąrašą, kad būtų paspartintas preparato prieinamumas neturtingoms šalims.

Pasak „AstraZeneca“, kai vakcina būtų patvirtinta priežiūros institucijų, per ateinančius metus būtų galima pagaminti iki 3 mlrd. preparato dozių.