Apie 3 mln. balsalapių buvo išplatinti šioje 4,7 mln. gyventojų turinčioje Ramiojo vandenyno šalyje prieš balsavimą, kuris vyksta tik paštu ir baigsis kovo 24 dieną.

Organizatoriai sakė, kad šis referendumas yra pirmasis atvejis, kai toks klausimas sprendžiamas visuotiniame plebiscite, nes kitų šalių vėliavos būdavo keičiamos per revoliucijas, vadovo įsaku arba parlamento sprendimu.

Rezultatai bus įpareigojantys, o referendumą prižiūrinčios komisijos vadovas Johnas Burrowsas sakė, kad Naujosios Zelandijos žmonės prieš atiduodami balsą turi atminti, jog jų pasirinkimas bus ilgalaikis.

„Kad ir koks būtų pasirinkimas, ši vėliava plevėsuos ištisas kartas, o mes tikimės, kad visi kiviai (Naujosios Zelandijos gyventojai) pasinaudos savo teise balsuoti priimant šį istorinį sprendimą“, – sakė jis.

J.Key, kuris yra karštas naujos vėliavos šalininkas, savo ruožtu sakė, kad šis balsavimas yra reta galimybė pakeisti ir modernizuoti svarbų nacionalinį simbolį.

„Jeigu žmonės nebalsuos už permainas dabar, jie nebeturės kitos galimybės, kol mes tapsime respublika, – sakė premjeras šią savaitę Naujosios Zelandijos radijui. – Nemanau, kad tai įvyks man gyvam esant.“

Vienoje balsalapio pusėje yra dabartinė tamsiai mėlyna vėliava su Britanijos „Junjon Džeku“ viršutiniame kairiame kampe ir keturiomis raudonomis žvaigždėmis, vaizduojančiomis Pietų Kryžiaus žvaigždyną.

Kitoje pavaizduota siūloma alternatyva – sidabrinis paparčio lapas juodame ir mėlyname fone, kuriame lieka keturios Pietų Kryžiaus žvaigždės.

Naujos vėliavos dizainas buvo išrinktas gruodį per pirmąjį balsavimą, kurio dalyviai galėjo rinktis iš specialios komisijos atrinktų šešių variantų, įskaitant dabartinę vėliavą. Per tą balsavimą paaiškėjo, kad antrame rate bus balsuojama dėl varianto, kurį sukūrė architektūros dizaineris Kyle'as Lockwoodas.

Apklausos rodo, kad veikiausiai bus palikta dabartinė vėliava. Vienas šią savaitę atliktas viešosios nuomonės tyrimas parodė, kad 63 proc. rinkėjų nusiteikę vėliavos nekeisti, o tik 26 proc. palaiko naują variantą.

Pasisakantieji už pokyčius tvirtina, kad dabartinė vėliava pernelyg panaši į Australijos ir yra susijusi su kolonijine praeitimi, kurios dabar nebeverta pabrėžti.

Tačiau su jais nesutinkantieji teigia, kad nauja vėliavos versija yra neįkvepianti arba kad tai tėra J.Key mėginimas palikti pėdsaką istorijoje. Tarp nepritariančiųjų vėliavos pakeitimui yra viena karo veteranų organizacija, kuriai senoji vėliava yra brangus istorinis paveldas.