„Toks įstatymo projektas mūsų parlamente dar niekada nebuvo pateiktas, – pirmadienį sakė ministrė pirmininkė Jacinda Ardern. – Tačiau kadangi Rusija vetuoja JT sankcijas, turime veikti patys. Kad paremtume Ukrainą ir savo partnerius, kurie priešinasi šiai invazijai.“

Sankcijos, anot įstatymo projekto, gali būti paskelbtos asmenims ir įmonėms, kurioms tenka atsakomybė dėl invazijos arba kurios yra su ja susijusios. Sankcijos galimos ir asmenimis bei įmonėms, kurios Rusijai turi ekonominę ar strateginę reikšmę, įskaitant oligarchus.

Tada Naujojoje Zelandijoje galės būti ne tik įšaldytas jų turtas – sankcionuojami asmenys negalės ir perkelti į Naująją Zelandiją savo turto ar naudotis šalies finansų sistema kaip „užpakalinėmis durimis“, kad apeitų kitų šalių įvestas sankcijas, pabrėžė J. Ardern. Tuomet ir rusų superjachtos, laivai ir lėktuvai negalės patekti į Naujosios Zelandijos vandenis ar oro erdvę.

J. Ardern jau netrukus po Maskvos invazijos paskelbė pirmąsias sankcijas, įskaitant Rusijos vyriausybės pareigūnų kelionių draudimą ir prekių rusų pajėgoms eksportą. Šios sankcijos dabar bus smarkiai išplėstos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją