Santechniko dukra

Michellė LaVaughn Robinson – tokia mergautinė ponios Obamos pavardė. Ji gimė 1964 m. sausio 17 d. Čikagoje, neturtingame, daugiausia juodaodžių gyvenamame rajone. Jos tėvas dirbo santechniku vandentiekio tinklų tarnyboje, mama buvo namų šeimininkė. Pinigų šeimoje buvo mažai, tačiau tėvai pagal išgales stengėsi lavinti vaikus, leisti juos į prestižines mokyklas. Brolis Craigas tapo krepšininku, o Michellė įstojo į prestižinį Prinstono universitetą, pasirinkdama sociologijos studijas. Jas Michellė tęsė prestižiniame Harvardo universitete ir apgynė teisės mokslų daktaro disertaciją. Diplomuota teisininkė galėjo pasirinkti darbą garbingoje įmonėje, tapti kokios nors korporacijos advokate. Tačiau Michellė komercinėje įmonėje padirbo tik keletą metų ir pasirinko mažiau pelningą, tačiau visuomenei naudingesnį darbą.

Jau 1992 m. ji tapo Čikagos mero padėjėja, rūpinosi didmiesčio socialinėmis problemomis. Vėliau ji tapo visuomeninės organizacijos „Public Allies“, skatinančios jaunimo lyderystę, prezidente. Darbas su jaunimu ją sužavėjo, ir nuo 1996 m. iki 2002 m. ji buvo Čikagos universiteto rektoriaus padėjėja darbui su studentais. Nuo 2002 m. dirba Čikagos universiteto medicinos centre, kuruoja ryšius su visuomene ir užsieniu.

Žmona uždirbo daugiau

Tokia pirmosios Amerikos ledi profesinė biografija. O kokia ji žmona 44-ajam JAV prezidentui?

Baracką Obamą Michellė pirmą kartą išvydo 1988 m. Į juridinių konsultacijų firmą, kurioje ji dirbo, atėjo jaunas praktikantas. Ji tapo trejais metais vyresnio Barako kuratore. Jiedu buvo vieninteliai tamsiaodžiai gausiame kolektyve. Darbo santykius greitai pakeitė šiltesni jausmai, ir 1992 m. Barackas ir Michelle susituokė. Šeimoje gimė dvi dukros: 1999 m. – Malia ir 2001 m. – Natasha.

Kas yra galva Obamų šeimoje, net landžiausiems žurnalistams lieka mįslė. O štai pinigų iki šiol į namus daugiau parnešdavo Michellė. Tuo metu, kai Barackas buvo senatorius nuo Ilinojaus valstijos, jis uždirbdavo nepilnus 200 tūkst. dolerių per metus, o aukštą postą Čikagos universiteto medicinos centre (universiteto klinikose) užimanti Michellė – 320 tūkst. dolerių.

„Neprisidirbk, mažuli!“

Barackas Obama vienoje savo autobiografinėje knygoje apie Michellę rašė taip: „Mano geriausias draugas, namų židinio saugotoja, viso mano gyvenimo meilė“. Rinkimų kampanijos metu Michellė, būdama ne mažiau stipri asmenybė nei jos vyras, iš pradžių labai aktyviai reiškė savo nuomonę visais visuomeninio gyvenimo klausimais ir pagarsėjo ne vienu radikaliu pareiškimu.

Iš pradžių ji kalbėjo ne kaip kandidato į prezidentus žmona, bet veikiau kaip kandidatė į viceprezidentus. Tikriausiai Obamos patarėjų ji buvo paraginta „stabdyti arklius“ ir sušvelninti kalbų toną, o bendraujant su žurnalistais daugiau dėmesio skirti ne politikai, bet šeimai. Ir štai tada ji pareiškė, kad „yra ištekėjusi ne tiesiog už Baracko Obamos, o už Visų problemų sprendimo“. Taip rinkimų eigoje iš radikalios kandidato į prezidentus partnerės ji tapo nuosaikia „genijaus palydove“.

Obamų šeimoje santykiai išties artimi. Tai liudija ir kai kurios viešumoje išsprūdusios frazės. „Neprisidirbk, mažuli! Tu gali pakeisti šitą pasaulį“, – girdint žurnalistams mestelėjo Michellė Barackui, einančiam sakyti labai svarbios kalbos. Beje, vieša paslaptis, kad rinkimų kampanijos metu kalbas savo vyrui labai dažnai rašė arba bent jau redagavo būtent Michellė.

Anot Michellės, vyras labai vertina jos humoro jausmą. „Aš žinau, ką ir kada pasakyti, kaip pajuokauti, kad jis bent kiek atsipalaiduotų nuo rūpesčių ar rimtų minčių“. Ir nors tėtis yra politikas, o mama – jo dešinioji ranka, Obamų namuose stengiamasi nekalbėti vien apie politiką. „O taip, mes mėgstame atsipalaiduoti. Žaidžiame futbolą, tenisą, šaudome vienas į kitą iš vandens pistoletų“, – apie šeimos pramogas pasakojo Michellė. Savo vyrui ji taip pat negaili gerų žodžių. „Barackas yra romantikas. Dažnai man dovanoja gėles“.

Lygina su Jacqueline Kennedy

Daugelio apžvalgininkų nuomone, Michellė Obama taps naujojo amerikietiško moteriškumo simboliu. Viliamasi, kad ji paliks ryškų pėdsaką tarp visos plejados XX a. antrosios pusės prezidentienių. Jau dabar ją dažniausiai lygina su Jacqueline Kennedy. Ji protinga ir žavi, kukliai, bet labai stilingai besirengianti, ir, svarbiausia, nebijanti demonstruoti savo seksualumo.

Pastaraisiais dešimtmečiais Baltuosiuose rūmuose šeimininkavo dviejų stiliaus koncepcijų šalininkės. Vienas stilius buvo „palaikymo“, kai prezidento žmona stengdavosi rinktis kuklias, pastelines spalvas, į akis nekrintančius klasikinius drabužius ir likti savo vyro šešėlyje. Taip rengdavosi Nancy Raigan ir Laura Bush. Antrasis – „akcentuotas“ stilius, – kai pirmoji ponia stengiasi atkreipti į save dėmesį, būti nepriklausoma nuo vyro. Taip atrodė Eleonor Roosevelt ir Hillary Clinton. Michellė Obama yra pasirinkusi tarpinį aprangos stilių, panašiai kaip Jacqueline Kennedy, ir koreguoja jį atsižvelgdama į situaciją. Tai rodo jos lankstumą, neprisirišimą prie šablonų. Ir tai – ne tik įvaizdžio, bet ir gyvenimo būdo atspindys.

Kartą dar prieš rinkimus žurnalistai paprašė Michellę apibūdinti save dviem žodžiais. „Mama, praktiška žmona“, – atsakė Michellė. „O jei jūsų vyras taps prezidentu?“ „Tada būsiu mama, praktiška pirmoji ledi.“

Kaip gyvena Michellė?

• Ponia Obama kasryt keliasi labai anksti – 4 val. 30 min. ir bėga 3 km krosą.

• Ant šaldytuvo virtuvėje magnetukais prisegtas grafikas, kurį šeimos narį kelintą valandą reikia pažadinti, kada patiekti pusryčius, kelintą valandą vaikai turi eiti gulti, kas iš šeimos narių kurią dieną atsako už indų plovimą ir namų tvarkymą.

• Jaunystėje ji norėjo tapti balerina, tačiau tada juodaodei mergaitei tai tebuvo svajonė. Tačiau dabar Michellė keliskart per savaitę vežioja dukras į šokių pamokas.

• Michellė su dukromis taip pat dažnai važiuoja stebėti mylimų komandų (visų pirma – krepšinio) rungtynių. Tėtis tam dažniausiai neturi laiko.

• Pirmoji ponia visiškai negeria alkoholio, nerūko ir jau beveik atpratino nuo tabako savo vyrą.

• Naujajai pirmajai JAV poniai labai patinka Amerikos namų šeimininkių mėgstamas populiarusis televizijos serialas „Seksas ir miestas“.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją