Gandai apie prastą R. Kadyrovo sveikatą sklando jau mėnesių mėnesius. Jis geležiniu kumščiu vadovauja daugiausia musulmoniškai Čečėnijos Respublikai Rusijoje ir tarptautinių organizacijų yra kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais. Jo kariai, lojalūs V. Putinui, Ukrainoje kovoja išvien su Rusijos pajėgomis.

Spekuliacijos apie R. Kadyrovo sveikatos būklę suaktyvėjo praėjusių metų rugsėjį, kai Ukrainos karinės žvalgybos atstovas spaudai Andrijus Jusovas pareiškė, kad Čečėnijos lyderis „jau seniai“ serga. Netrukus Ukrainos leidinys „Obozrevatel“ pranešė, esą R. Kadyrovą ištiko koma ir jis buvo išskraidintas į Maskvą, primena „Newsweek“.

Vėliau R. Kadyrovas savo „Telegram“ kanale paskelbė nepatvirtintą vaizdo įrašą, kuriame buvo matyti, kaip jis vaikštinėja nenurodytoje vietovėje. Jis parašė, kad tie, „kurie nesugeba internete atskirti tiesos nuo melo, turėtų pasivaikščioti gryname ore“.

Nors jokių nepriklausomų R. Kadyrovo sveikatos būklės patvirtinimų nėra, pastarosiomis dienomis pasirodę vaizdo įrašai prisidėjo prie senos intrigos, pažymi „Agentstvo“. Nepriklausoma Rusijos naujienų svetainė nurodo, kad ši filmuota medžiaga veikiausiai turėjo išsklaidyti gandus apie blogėjančią Čečėnijos lyderio sveikatą, tačiau „gali tik dar labiau juos sustiprinti“.

Viename vaizdo įraše, pavadintame „Balandžio 1-oji“, R. Kadyrovas, neištardamas nė žodžio, eina pro vieną statybvietę Grozno iškilmių rūmų teritorijoje. Kitoje trumpoje vaizdo medžiagoje jis trumpai pasisveikina su jo laukiančiais žmonėmis.

„Agentstvo“ atkreipia dėmesį į jo santūrų elgesį per vieną vakarienę, kai visi įnirtingai ploja, o jis tik silpnai tapšnoja per stalą. Leidinys šį epizodą palygino su panašiu 2021 metų renginiu, kai jis plojo iš visų jėgų.

Vaizdo įraše, kuriame R. Kadyrovas priima svečius iš Jordanijos, matyti, kaip jis nerangiai juda, o lankydamas vieno islamo teologo kapą ėjo pasiramsčiuodamas lazdele.

Vasario mėnesį R. Kadyrovas antrus metus iš eilės praleido V. Putino kreipimąsi į Rusijos federalinę asamblėją, kurio klausosi aukščiausi pareigūnai.

Rusijos dienraštis „Kommersant“ skelbė, esą R. Kadyrovas persišaldė. Tačiau nepriklausomas laikraštis „Novaja Gazeta Europe“ rašė, kad R. Kadyrovas galėjo nedalyvauti dėl to, jog jam buvo taikomas dar vienas gydymo kursas.

Kovo 27 dieną „Agentstvo“ išanalizavo vaizdo įrašus, kurie į R. Kadyrovo „Telegram“ kanalą buvo įkelti nuo metų pradžios. Juose Čečėnijos lyderis buvo rodomas tik stambiu planu ir trumpais epizodais, nors anksčiau rodydavosi daug dažniau ir ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)