Pastaruoju metu daug aptarinėjamas rusų politikų skonis prabangiems gyvenimo dalykams – dažnai gerokai viršijantis oficialias jų pajamas.

Šias kalbas paskatino šalies prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kuris buvo pastebėtas su 620 tūkst. dolerių (apytikriai 554 313 EUR) vertės laikrodžiu.

Sena Rusijos valdžios elito atstovų problema – blizgučių jie turi daugiau, nei reikia, be to, nemoka jų tinkamai paslėpti nuo smalsių akių. 2012 metais opozicijos grupė paskelbė vaizdo įrašą, kuriame išsamiai pristatė V. Putino laikrodžių kolekciją, kurios vertė siekia 700 tūkstančių dolerių (apytikriai 626 tūkst. EUR).

.

A photo posted by Lisa (@stpellegrino) on

Tais pačiais metais Rusijos stačiatikių bažnyčia iš nuotraukos su savo patriarchu „Photoshop“ pagalba ištrynė „Breguet“ laikrodį, kurio vertė – 35 tūkstančiai dolerių (31292 EUR), bet tik dar labiau apsijuokė, nes pamiršo pašalinti laikrodžio atspindį blizgiame stalo paviršiuje.

Po skandalo su D. Peskovo laikrodžiu, opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas atkreipė dėmesį į kitus Rusijos politikus ir jų aksesuarus, kurie akivaizdžiai viršija jų gaunamas pajamas.

„Manau, tai parodo, kad jie visiškai neabejoja tuo, kad kontroliuoja žiniasklaidą ir teisinę sistemą, ir žino, kad jiems negresia nemalonios pasekmės, – pasakė A. Navalnas „BuzzFeed News“ interviu telefonu. – Jie kontroliuoja viską, 100 procentų. Jiems taip pat mažai rūpi visuomenės nuomonė.“

Tyrime, kuris buvo persiųstas „BuzzFeed News“, A. Navalno antikorupcijos fondas išskyrė aštuonias Rusijos politikes, besipuikuojančius prabangiais, daugiausiai šveicarų gamybos aksesuarais, kurių vertė, anot jų gamintojų ir platintojų internetu, gerokai viršija vidutines Rusijos gyventojų pajamas, ir dažnai viršija oficialiai nurodytas pačių politikių pajamas.

Visos jos moterys, ir šis faktas atspindi Rusijoje galiojančią lyčių pasiskirstymo struktūrą – šioje šalyje labai mažai moterų užima vadovaujančias pareigas vyriausybėje, taip pat galioja nerašyti įstatymai dėl oficialaus aprangos kodo – vyrai turi atrodyti tvarkingai, bet per daug neišsiskirti, o iš moterų tikimasi labiau tradicinio, puošnaus ir kičinio moteriškumo apraiškų.

Pagal Vakarų standartus, Rusijos visuomenė yra labai seksistinė, feminizmas čia vertinamas kaip keista užsienietiška perversija.

„Buvo svarbu sudaryti moterų sąrašą, nes 99 procentai korupcijos tyrimų susiję su vyrais“, – sako A. Navalnas.

„Jei nebūtume jų įtraukę, tai būtų seksizmas“, – juokauja jis. Nors A. Navalno korupcijos apraiškų tyrėjų komanda specialiai nesitaikė į moteris, jos sąraše figūruoja dėl to, kad pagal Rusijoje vyraujančią politinę kultūrą, anot A. Navalno, „tikrą politiką kuria vyrai, ne moterys, todėl moterys gali labiau puoštis ir save rodyti“.

„Beskonybė peržengia visas ribas – į darbą jos ateina apsirengusios kaip Kim Kardashian.“

Visus pakabukus, laikrodžius, auskarus ir žiedus A. Navalno komanda identifikavo iš visuotinai prieinamų šaltinių – oficialiuose renginiuose prabangius papuošalus demonstruojančių politikių nuotraukų, kurias padarė naujienų agentūros ir jų pačių spaudos tarnybos. Papuošalų kainos patikrintos internetinėse gamintojų svetainėse, o tais atvejais, kai jos viešai nebuvo nurodytos, jas atskleidė patys gamintojai.

„BuzzFeed News“ kreipėsi į politikių atstovus, bet nė vienas jų nepateikė komentarų. Vienas iš jų atsakė: „Niekas neturi tokios informacijos. Ko jūs norite? Ji trečias įtakingiausias asmuo Rusijoje, o jūs norite, kad aš prieičiau prie jos ir paklausčiau: „Valentina Ivanovna, iš kur gavote tokį brangų žiedą?“

1. Valentina Matvijenko, Rusijos aukštųjų parlamento rūmų pirmininkė, pastebėta su „Graff“ žiedu, kurio vertė – 23 tūkst. dolerių (apytikriai 20,6 tūkst. EUR). V. Matvijenko taip pat turi „Reine de Naples“ laikrodį iš „Breguet“, tokio laikrodžio vertė svyruoja nuo 100 iki 120 tūkstančių dolerių (apytikriai 89,4 – 107,3 tūkst. EUR), priklausomai nuo panaudotų deimantų kiekio ir kokybės.

Valentina Matvijenko

Taip pat V. Matvijenko, kuri labai dažnai yra vadinama įtakingiausia Rusijos moterimi, pastebėta su prabangiais „Mikimoto“ auskarais, kurie kainuoja 45 tūkst. dolerių (apytikriai 40,2 tūkst. EUR). Dar vieni jos auskarai – iš „de Grisogono“ – kainuoja apie 23 tūkst. dolerių (apytikriai 20,6 tūkst. EUR).

Dauguma nuotraukų darytos dar iki rublio smukimo praėjusiais metais, tuo metu V. Matvijenko ir jos vyras deklaravo, kad metinės jų pajamos yra apie 100 tūkst. dolerių (apytikriai 89,4 tūkst. EUR).

2. Audito biuro, kontroliuojančio vyriausybės biudžetą, vadovė Tatjana Golikova pastebėta su „Girard Perregaux“ laikrodžiu „Cat’s Eye Bloom“, kuris kainuoja apie 13 tūkst. dolerių (apytikriai 11,6 tūkst. EUR). Taip pat su „Maurice Lacroix“ laikrodžiu, kurio kaina siekia 10 tūkst. dolerių (apytikriai 8,94 tūkst. EUR). Kai T. Golikova buvo Rusijos sveikatos apsaugos ministrė, Rusijos žiniasklaida skelbė, kad ji įsivėlė į korupcijos skandalus, vienas iš kurių – ji pernelyg atkakliai siekė įteisinti vaistus, kurių nauda nebuvo įrodyta, bet kurių gamintojai buvo artimi jos šeimos draugai.

Tatjana Golikova

3. A. Navalno komanda į sąrašą įtraukė ir Saugumo ir kovos su korupcija komiteto pirmininkę ir Kremliaus perkurtos Antrojo pasaulinio karo istorijos propaguotoją Iriną Jarovają. Jos „Chanel“ auskarų ir vėrinio komplektas kainuoja 15,8 tūkst. dolerių (apytikriai 14,13 tūkst. EUR), „Van Cleef and Arpels“ auskarai kainuoja apie 5,6 tūkst. dolerių (apytikriai 5 tūkst. EUR). Oficiali politikės metinė alga yra 100 tūkst. dolerių (apytikriai 89,4 tūkst. EUR).

Irina Jarovaja

4. Tyrimo metu paaiškėjo, kad nemažai prabangių papuošalų turi ir Maskvos mero pavaduotoja Anastasija Rakova. Pavyzdžiui, „Graff“ deimantų vėrinį ir auskarus, kurių bendra vertė 52 tūkst. dolerių (apytikriai 45,9 tūkst. EUR). A. Rakova, kuri oficialiai uždirba 100 tūkst. dolerių (apytikriai 89,4 tūkst. EUR) per metus, taip pat turi „Van Cleef and Arpels“ drugelio formos pakabuką ir auskarus, viso komplekto kaina – 25 725 doleriai (apytikriai 23 tūkst. EUR).

Anastasija Rakova, mos.ru nuotr.

5.Kita mero pavaduotoja, Natalija Sergunina užfiksuota su „Van Cleef and Arpels“ vėriniu ir žiedu, komplekto kaina – 42,3tūkst. dolerių (apytikriai 37,8 tūkst. EUR). Tai beveik pusė jos metinės algos.

Natalija Sergunina, mos.ru nuotr.

6. Mero atstovė spaudai Gulnara Penkova užfiksuota su „de Grisogono“ žiedu iš balto aukso, kurio vertė – apie 30 tūkst. dolerių (apytikriai 26,8 tūkst. EUR), išsiaiškino A. Navalnas. Ji taip pat turi šveicarų dizainerio Francko Mullerio laikrodį „Long Island“, kurio vertė – 13 tūkst. dolerių (apytikriai 11,6 tūkst. EUR).

Gulnara Penkova, mos.ru nuotr.

7. Net mažai žinoma politikė, pvz., Elmira Glubokovskaja iš V. Putino partijos „Vieninga Rusija“, turi papuošalų, kurie jai oficialiai ne pagal kišenę. A. Navalnas išsiaiškino, kad E. Glubokovskajos laikrodis „Hublot Big Bang“ kainuoja 25,7 tūkst. dolerių (apytikriai 23 tūkst. EUR).

8. O patį brangiausią aksesuarą turi gimnastė, olimpinio aukso medalininkė, buvusi politikė Alina Kabajeva, kuriai šiuo metu priklauso prokremliaus žiniasklaidos grupė. Bulvarinėje spaudoje ji jau seniai vadinama V. Putino širdies drauge.

A. Kabajeva pastebėta su „Breguet“ laikrodžiu „Reine de Naples“, inkrustuotu deimantais, rubinais ir puoštu 18 karatų baltuoju auksu. Jis kainuoja 168 tūkst. dolerių (apytikriai 150,2 tūkst. EUR) – ši suma sudaro apie pusę A. Kabajevos metinių pajamų, kurias ji deklaravo apytikriai tuo metu, kai buvo padaryta nuotrauka su šiuo laikrodžiu (tuo metu ji dar buvo parlamento narė).

Josifas Kobzonas, Alina Kabajeva

Tačiau vargu ar V. Putinas jai pavydi tokio laikrodžio. Neseniai jis sportavo su premjeru Dmitrijumi Medvedevu pasipuošęs italų dizainerių sportiniu kostiumu iš šilko ir kašmyro, kurio kaina – 3220 dolerių (apytikriai 2878 EUR).

Vladimiras Putinas, Dmitrijus Medvedevas