Vieša Kremliaus invazijos į Ukrainą kritika uždrausta, o nemažai tiek žinomų, tiek ir paprastų rusų už atvirą Rusijos kariuomenės pasmerkimą socialinėje žiniasklaidoje bei kitur buvo nuteisti kalėti ilgus metus.

Kovo mėnesį valdžios institucijos pradėjo baudžiamąjį tyrimą prieš vyrą, kuris kritikavo karą Ukrainoje tiesiog gatvėje užkalbintas užsienio žurnalistų – tai pirmas toks atvejis nuo tada, kai prezidentas Vladimiras Putinas 2022 metais pasiuntė kariuomenę į Ukrainą.

37 metų Jurijus Kochovecas 2022 metų liepos mėnesį davė interviu radijui „Laisvoji Europa/ Laisvės radijas“ prie centrinės Maskvos metro stoties.

J. Kochovecas buvo apkaltintas melagingos informacijos apie kariuomenę skleidimu ir „politinės neapykantos“ kurstymu ir dabar jam gresia iki 10 metų kalėjimo. Jo teismas prasidėjo liepos mėnesį.

„Mūsų vyriausybė mums sako, kad nori kovoti su nacionalistais, tačiau bombarduoja prekybos centrus“, – pernai sakė jis „Laisvosios Europos“ radijui.

Jis taip pat sakė, kad Rusijos kariuomenė „be jokios priežasties“ žudė „taikius žmones“ Bučoje, netoli Ukrainos sostinės Kyjivo – ten buvo aptikti civilių gyventojų kūnai, kai Rusijos pajėgos dar karo pradžioje pasitraukė iš miesto.

„Mūsų vyriausybė tai pradėjo – Putinas ir jo artimiausios aplinkos žmonės, – sakė maskvietis. – Ir tik vienas žmogus gali visa tai sustabdyti“.

Protestus stebinčios organizacijos „OVD-Info“ duomenimis, J. Kochovecas buvo sulaikytas kovo mėnesį, praleido areštinėje 48 valandas ir buvo paleistas su 500 rublių (5 JAV dolerių) bauda už „chuliganizmą“. Tačiau vėliau kaltinimai jam buvo sugriežtinti.

Rusija ėmėsi beprecedenčių priemonių prieš kritiškai nusiteikusius žmones, savo puolimą Ukrainoje vaizduodama išimtinai teigiamai.

Beveik visi Rusijos opozicijos veikėjai yra tremtyje arba kalėjime. „OVD-Info“ duomenimis, nuo 2022 metų vasario visoje Rusijoje buvo sulaikyta apie 20 tūkst. žmonių. Vien šią savaitę Rusijos teismuose nagrinėjamos 59 politinės bylos, teigė organizacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją