„Mes nemanome, kad šie naikintuvai taps grėsme mūsų operacijoms Sirijoje, ir tęsime jas (operacijas) reikiamu būdu“, – pareiškė E. Pahonas. Jis pridūrė, kad naujų lėktuvų įsigijimas prieštarautų Rusijos pareiškimams apie kontingento mažinimą.

DELFI primena, kad naikintuvai „Su-57“ atskrido į Siriją paaiškėjo vasario 22-osios naktį. Kaip aiškino šaltiniai Rusijos karinio valdymo institucijose, lėktuvus nusiuntė vykdant ginklavimosi sistemų bandymų programą.

Dėl šių naikintuvų jau kilo audringos diskusijos Vakarų žiniasklaidoje ir tarp užsienio ekspertų.

Gana išsamią analizę šia tema leidiniui „The Drive“ pateikė amerikiečių ekspertas ir žurnalistas Josephas Trevithickas. Viena iš priežasčių, kodėl buvo nusiųsti naujausi naikintuvai, jis vadina neseniai įvykusį incidentą prie naftos telkinio „Conoco“, kai Sirijos valstybinę kariuomenę, palaikomą „privačios rusų kompanijos“, sumušė kurdai ir amerikiečiai.

Kita tikėtina priežastis, autoriaus nuomone, yra noras pademonstruoti potencialiems pirkėjams rusų ginklų galią.

Exclusive#Russia deploying its brand new fifth generation fighter jet the Su-57 in #Khmemeim AB #Syria

2 Su-57
4 Su-35
4 Su-25
1 A-50U were deployed in the #RuAF AB in Latakia/Jableh today pic.twitter.com/MA4NIKyMW7— Wael Al Hussaini (@WaelAlHussaini) February 21, 2018

Tiesa, autorius tik pateikia savo svarstymus. „Jei Kremlius nusiuntė „Su-57“ į Siriją, tai gali pasunkinti padėtį, nes amerikiečių pilotai kol kas neturi karinių veiksmų, dalyvaujant rusų naikintuvams, patirties, – rašo J. Trevithickas. – Neaišku, kaip šie lėktuvai atsispindi radaruose, kokios realios jų kovinės galimybės ir koks jų keliamas pavojus.“ Ekspertas pabrėžia, kad „Su-57“ – puiki galimybė JAV surinkti naujos informacijos apie naikintuvus“.

Straipsnis apie naikintuvus pasirodė britų leidinyje „The Express“. Jame rašoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė išbandyti naują ginklą kovinėmis sąlygomis. Aktyvi diskusija užvirė ir naujienų portale „Reddit“. Tema su informacija apie naikintuvus per kelias valandas surinko daugiau nei 100 komentarų.

Šaltinis: naikintuvus norima išbandyti

Naikintuvų „Su-57“ perkėlimas į Siriją būtinas – juos norima išbandyti realiomis sąlygomis, RBK pasakojo šaltinis Rusijos Gynybos ministerijoje. Į Siriją išsiųsti du naikintuvai.

Į Chmeimimo aviabazę Sirijoje atskrido du daugiafunkciai penktos kartos naikintuvai „Su-57“. Tai tapo atsaku į amerikiečių naikintuvus su slapumo („stealth“) technologija, pridūrė RBK šaltinis. RBK nusiuntė užklausą į Gynybos ministeriją.

Apie lėktuvus rašo ir leidinys „Kommersant“, remdamasis šaltiniu karinio valdymo struktūrose. Laikraščio duomenimis, lėktuvai atskrido vasario 21 d. Vienas iš šaltinių leidiniui tvirtino, kad lėktuvai perkelti, vykdant programą „Penktos kartos naikintuvų ginkluotųjų sistemų bandymai“.

„Interfax“, remdamasis informuotais šaltiniais, rašė, kad į Siriją atskrido du tokie naikintuvai. Vienas agentūros pašnekovas pabrėžė, kad modelis išbandomas.

Penktos kartos naikintuvai „Su-57“ Kremliaus itin reklamuoti kaip naujos ginkluotės ir technikos sistemų pavyzdžiai. Nuo 2010-ųjų prasidėję naikintuvo bandymai užsitęsė ir tęsis dar šiemet. Dar vasario pradžioje Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas teigė, kad perkami naikintuvai „Su-57“, jie bus išbandomi mūšiuose.

„Pirmas bandymų etapas jau atliktas, – sakė J. Borisovas. – Atliktas tik vienas skrydis. Viskas atrodo normaliai, bet, kaip patys suprantate, tai visas diapazonas bandymų. Reikia atlikti daug bandomųjų skrydžių. Įprastai tokiam testavimui reikia dvejų trejų metų.“ Ultramodernūs kariniai lėktuvai skirti įgyti pranašumo oro erdvėje ir puolimams vykdyti.