„Pfizer Inc.“ pasirašė licencijavimo susitarimą, kuris leis generinių vaistų gamintojams gaminti nebrangias COVID-19 tablečių versijas, skirtas 95-ioms mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims. Prieš tai panašų žingsnį žengė „Merck & Co.“.

Antradienį išplatintame pranešime „Pfizer“ teigė pasirašęs susitarimą su Jungtinių Tautų remiamu Vaistų patentų fondu dėl eksperimentinių tablečių licencijavimo (kai tik jas patvirtins reguliavimo institucijos) generinių vaistų gamintojams, kurie galės jas tiekti šalims, sudarančioms maždaug 53 proc. pasaulio populiacijos.

Po pranešimo JAV kompanijos akcijos nusmuko 1 proc.

„Pfizer“ negaus patento atlygio nuo pardavimų mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse – tai užtikrina paktas, pagal kurį COVID-19 klasifikuojamas kaip ekstremali visuomenės sveikatos problema, teigiama pranešime.

Plačiai lauktas sandoris gali padėti sustiprinti prieigą prie naujo galingo kovos su virusu įrankio. Kitaip nei iRNR technologija paremtoje COVID-19 vakcinos gamyboje, „Pfizer“ tabletėms gaminti naudojamos cheminės technologijos yra senos ir nusistovėjusios, tad daugelis generinių kompanijų galėtų jas gaminti visai pigiai.

„Pfizer“ susidūrė su aktyviu spaudimu licencijuoti savo technologiją nuo tada, kai anksčiau šį mėnesį paskelbė daug žadančius klinikinių bandymų rezultatus.

Labai veiksmingos tabletės, kurių galima išgerti vos pajutus pirmuosius infekcijos požymius, laikomos itin svarbiu įrankiu pandemijai suvaldyti. Išsamiame aukštos rizikos pacientų tyrime „Pfizer“ vaistas hospitalizacijų ir mirčių skaičių sumažino 89 proc., šį mėnesį pranešė bendrovė.

Ji jau kreipėsi dėl skubaus leidimo išdavimo JAV ir pranešė, kad netrukus ketina siekti leidimo ir kitose šalyse.

„Tai potencialiai gyvybę gelbstintys vaistai, – interviu sakė Vaistų patentų fondo vykdomasis direktorius Charlesas Gore’as. – Kuo greičiau galėsime pradėti juos platinti, tuo daugiau žmonių išvengs ligoninės ir mirties.“

Be žemas ir žemesnes vidutines pajamas gaunančių šalių, į paktą įtrauktos ir kai kurios aukštesnes vidutines pajamas gaunančios šalys Užsachario Afrikoje, taip pat šalys, kurios per pastaruosius penkerius metus iš žemesnių vidutinių pajamų statuso perėjo į aukštesnių vidutinių pajamų, pranešė „Pfizer“ ir Vaistų patentų fondas.

„Merck“ taip pat siūlo daug žadančias eksperimentines COVID-19 tabletes, vadinamas molnupiraviru. Praėjusį mėnesį JAV farmacijos milžinė sudarė licencijavimo sutartį su Vaistų patentų fondu: paktas apima virš šimto mažas ir vidutines pajamas gaunančių šalių.

„Merck“ ir jos partnerė „Ridgeback Biotherapeutics LP“ JAV paprašė skubaus leidimo savo tabletėms platinti; Maisto ir vaistų administracijos patarėjai šį mėnesį ketina apsvarstyti prašymą posėdyje.

Pasak Ch. Gore’o, diskusijos su „Pfizer“ ilgai netruko, paktas gali užtikrinti vaistų tiekimą jau per ateinančius mėnesius.

„Kaip ir molnupiraviro atveju, stengiamės suktis kaip įmanoma greičiau“, – sakė Ch. Gore’as. Anot jo, „Merck“ ir „Pfizer“ susitarimai apima maždaug to paties dydžio populiaciją.

Vaistų patentų fondas taip pat diskutuoja dėl COVID-19 vakcinos licencijavimo – pasak Ch. Gore’o, pastaruoju metu šios diskusijos suintensyvėjo. Jis atsisakė pateikti daugiau detalių ar identifikuoti kompaniją, bet patikslino, kad kalba eina ne apie iRNR tipo vakciną.