Boriso Johnsono vyriausybė planuoja Europą apimsiančią akciją, skirtą įtikinti Europos Sąjungos šalių vyriausybes ir piliečius, kad Jungtinė Karalystė nusiteikusi rimtai: ji pasitraukia iš ES spalio 31 dieną, nesvarbu, su susitarimu ar be jo, rašo politico.eu.

Šalies valdžios pareigūnai planuoja ne tik vietinę visuomenės informavimo kampaniją, apie kurią plačiai skelbiama, bet ir ketina dėmesį į pasitraukimą iš ES atkreipti didžiuosiuose Europos dienraščiuose ir skelbti ES piliečiams skirtus reklaminius skelbimus, nukreipiančius į Jungtinės Karalystės vyriausybės pateikiamą informaciją apie „Brexit“.

Dalis europinės visuomenės informavimo kampanijos bus skirta ir pritaikyta žemyne gyvenantiems Jungtinės Karalystės piliečiams. Tačiau egzistuoja ir platesnis siekis: norima Europos Sąjungos šalių sostinėms perduoti aiškią žinutę, kad tvirtindama, jog spalio pabaigoje pasitraukia iš ES, Jungtinė Karalystė visiškai neblefuoja.

Kampaniją taip pat gali lydėti diplomatinės iniciatyvos Europos Sąjungos šalių sostinėse, suteikiančios pagrindą B. Johnsonui Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikime, vyksiančiame rugpjūčio pabaigoje Prancūzijoje, Bjarice, susitikti su Vokietijos, Prancūzijos, ir Italijos lyderiais

Nors pats B. Johnsonas nesiderės su ES lyderiais tol, kol jie atsisako iš naujo tartis dėl Theresos May pasiekto pasitraukimo susitarimo, svarstomas planas, kad ES valstybių sostinėse prieš Bjarico viršūnių susitikimą lankysis Jungtinės Karalystės „Brexit“ reikalų sekretorius Stephenas Barclay, sakė Jungtinės Karalystės vyriausybės pareigūnas.

Trečiadienio vakarą Jungtinės Karalystės kancleris Sajidas Javidas paskelbė apie papildomų 2,1 milijardo svarų (2,29 milijardo eurų) finansavimą vyriausybės departamentams, skirtą pasiruošti pasitraukimui be sutarties. Pusė šios sumos nedelsiant bus paskirstyta prioritetinėms sritims, įskaitant kelionių infrastruktūrą uostuose, pasienio pareigūnų samdymą ir gyvybiškai svarbių vaistų gabenimą bei saugojimą. Kita dalis bus laikoma ižde, dėl jos, jei prireiks papildomų lėšų, galės kreiptis Škotijos, Šiaurės Airijos ir Velso departamentai ar deleguotos administracijos.

Likus 91 dienai iki Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos, būtina sustiprinti mūsų pasiruošimą, kad galėtume užtikrinti, jog esame pasirengę. Siekiame gero susitarimo, kuris atmestų nedemokratišką apsidraudžiamąją priemonę. Tačiau, jei tokio gero susitarimo pasiekti nepavyks, pasitrauksime išvis be jokio susitarimo“, – sakė S. Javidas.

Didžiausia papildomų išlaidų sritis apima vaistų tiekimo tęstinumo užtikrinimą: tam bus skirti papildomi 434 milijonai svarų (maždaug 473,68 milijono eurų). Be to, 344 milijonai svarų (apie 375,45 milijono eurų) bus skirti naujosioms muitinės ir pasienio operacijoms, 108 milijonai svarų (maždaug 117,87 milijono eurų) – verslo pasirengimui, o 138 milijonai svarų (apie 150,62 milijono eurų) atiteks visuomenės informavimo kampanijai, kuri apims konsulinės paramos sustiprinimą ir emigravusių britų informavimą.

Visuomenės informavimo namuose ir užsienyje kampaniją šiuo metu ketinama pradėti antrojoje rugpjūčio pusėje, tvirtino kitas Jungtinės Karalystės pareigūnas, susijęs su ankstyvuoju kampanijos planavimo etapu.

Vyriausybės atstovas spaudai sakė: „Svarbiausia, kad organizacijos, bendruomenės ir piliečiai turėtų reikiamą informaciją ir paramą, kai spalio 31 dieną Jungtinė Karalystė pasitrauks iš Europos Sąjungos. Štai todėl mes vykdysime plačios apimties visuomenės informavimo kampaniją, kuri paaiškins, ką reikia žinoti verslui ir visuomenei mums besirengiant palikti Europos Sąjungą“.

Neatmetamas bukletų kiekvienam Jungtinės Karalystės namų ūkiui mėtymas, sakė pareigūnas. Toks veiksmas primintų buvusio premjero Davido Camerono sprendimą kiekvienam namų ūkiui siųsti bukletą, kuriame 2016-ųjų referendume raginama balsuoti už Jungtinės Karalystės pasilikimą Europos Sąjungoje.