Tūkstančiai žmonių susirinko Suchumio centre antradienį, protestuodami prieš korupciją ir ekonominį sąstingį. Po to jie šturmavo ir užėmė prezidento administraciją bei valstybinės televizijos pastatą, praneša leidinys.

Rusijos prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas ir Saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Rašidas Nurgalijevas trečiadienį dalyvavo derybose su Abchazijos opozicijos atstovais ir pabėgusiuoju prezidentu Aleksandru Ankvabu, teigiama straipsnyje.

„Opozicija negali susitarti dėl daugybės dalykų, tačiau šiuo metu ji vieningai nori, kad atsistatydintų prezidentas ir visa vyriausybė“, – pareiškė Abchazijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojas Kanas Tanija.

Ši politinis pasipriešinimas gali tapti išbandymu Rusijos gebėjimui susitvarkyti su didėjančiu ginčytinų teritorijų, esančių jos įtakos zonoje, skaičiumi, rašo autorė. Greičiausiai, viena iš nepasitenkinimo priežasčių – ekonominės pusiausvyros stoka, nulemta Abchazijos finansinės priklausomybės nuo Rusijos.

Derybos dėl Abchazijos biudžeto pernai užsitęsė – iš dalies dėl nesutarimų su Suchumiu dėl teisės pirkti nuosavybę šiame regione suteikimo Rusijos gyventojams, pažymi žurnalistė.

„Labai tikėtina, kad Abchazijos politikai žiūri į Krymą ir skaičiuoja visus tuos pinigus, kuriuos Rusija jam duoda, ir klausia: kodėl Krymas, o ne mes?“ – pabrėžia analitikė, gerai suprantanti situaciją Abchazijoje.

„Atviras raginimas priimti Abchaziją į Rusijos Federacijos sudėtį mažai tikėtinas“, – mano K. Hille.

„Mes negalime pasakyti, kad nenorime turėti nieko bendro su Rusija – mums reikalinga Rusija, – sako K. Tanija. – Tačiau mes vienareikšmiškai norime likti nepriklausomi.“