Laikraštis pažymi, kad ši ataskaita, suteikusi naujų detalių apie susirgusių tyrėjų skaičių, jų ligos laiką bei apsilankymus ligoninėje, gali prisidėti prie raginimų atlikti išsamesnį tyrimą, ar COVID-19 virusas nebuvo paskleistas iš laboratorijos, rašo „Reuters“.

Ši ataskaita pasirodė prieš prasidedant Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) atstovų susitikimui, kurio metu turėtų būti aptartas sekantis COVID-19 kilmės tyrimų etapas.

Viena Nacionalinės saugumo tarybos atstovė spaudai WSJ pranešimo nekomentavo, bet nurodė, kad Joe Bideno administracija tebeturi „rimtų klausimų dėl ankstyvųjų COVID-19 pandemijos dienų, įskaitant šio viruso proveržį Kinijos Liaudies Respublikoje“.

Ji pažymėjo, kad JAV vyriausybė bendradarbiauja su PSO ir kitomis šalimis narėmis, kad paremtų ekspertų atliekamą pandemijos ištakų įvertinimą, „kuris būtų laisvas nuo kišimosi ar politizavimo“.

„Mes nedarysime pareiškimų, kurie galėtų iš anksto iškreipti tebevykstantį PSO tyrimą dėl SARS-CoV-2 šaltinio, bet mes esame aiškiai pasakę, kad tarptautiniai ekspertai turėtų kruopščiai ištirti garsias ir techniškai tikėtinas teorijas“, – sakė ji.

„The Wall Street Journal“ teigė, kad dabartiniai ir buvę pareigūnai, susipažinę su žvalgybos duomenimis apie minėtos laboratorijos mokslininkus, išreiškė įvairią nuomonę apie šią ataskaitą pagrindžiančių įrodymų tvirtumą, ir pridūrė, kad vienas neįvardytas pareigūnas pareiškęs, kad „reikia tolesnio tyrimo ir papildomo bendradarbiavimo“.

Jungtinės Valstijos, Norvegija, Kanada, Didžioji Britanija ir kitos valstybės kovo mėnesį išreiškė būgštavimus dėl PSO vadovaujamo COVID-19 kilmės tyrimo ir paragino toliau tęsti tyrinėjimus bei suteikti laisvą prieigą prie visų žmonių bei gyvūnų duomenų, susijusių su ankstyvaisiais protrūkio etapais.

Vašingtonas trokšta, kad Kinija glaudžiau ir skaidriau bendradarbiautų šiame tyrime, sakė vienas šaltinis, susipažinęs su šiomis pastangomis.

Kinijos ambasada Vašingtone sekmadienį į prašymus pakomentuoti pasirodžiusią informaciją kol kas neatsiliepė.

Kinijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pabrėžė, kad PSO vadovaujama komanda vasario mėnesį po vieno apsilankymo virusologijos institute padarė išvadą, kad viruso nutekėjimas iš laboratorijos yra itin mažai tikėtinas.

„Tačiau JAV toliau propaguoja nutekėjimo iš laboratorijos teoriją, – pareiškė ministerija, reaguodama į WSJ prašymą pakomentuoti žvalgybos duomenis. – Ar joms tikrai rūpi atsekti viruso šaltinį, ar jos tiesiog mėgina nukreipti dėmesį?“

Donaldo Trumpo administracija anksčiau taip pat yra sakiusi, jog įtaria, kad virusas galėjo ištrūkti iš vienos Kinijos laboratorijos. Pekinas tokius įtarimus neigia.

Vienoje Valstybės departamento faktų suvestinėje, kuri buvo pasirodžiusi prieš D. Trumpo administracijos darbo pabaigą, buvo rašoma, jog „JAV vyriausybė turi priežasčių manyti, kad keliems Uhano virusologijos instituto mokslininkams, susirgusiems 2019 metų rudenį, dar prieš nustatant pirmąjį protrūkio atvejį, buvo pasireiškę tiek COVID-19, tiek įprastoms sezoninėms ligoms būdingi simptomai“. Kiek mokslininkų susirgo, tekste nebuvo nurodyta.

Vasario mėnesį „Reuters“ skelbė, kad Kinija PSO vadovaujamai komandai, tiriančiai pandemijos ištakas, atsisakė suteikti neapdorotus duomenis apie ankstyvuosius COVID-19 atvejus, potencialiai komplikuodama ekspertų pastangas suprasti, kaip kilo koronaviruso protrūkis.

J. Bidenas pavedė JAV žvalgybai per 90 dienų parengti ataskaitą apie COVID-19 kilmę

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį įpareigojo šalies žvalgybos tarnybas per tris mėnesius parengti ataskaitą, ar pandeminis koronavirusas, pirmąsyk aptiktas Kinijoje, persimetė žmonėms nuo kokio nors gyvūno, ar pasklido iš laboratorijos.

Agentūros turėtų „padvigubinti savo pastangas rinkti ir analizuoti informaciją, galinčią priartinti mus prie galutinės išvados ir pranešti man [apie taip] per 90 dienų“, sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame J. Bideno pranešime.

Pasak J. Bideno, agentūros šiuo metu nėra galutinai išsiaiškinusios, kuris iš dviejų galimų šaltinių buvo tikroji COVID-19 pandemijos, nuo 2019 metų pabaigos pasaulyje nusinešusios daugiau kaip 3,4 mln. žmonių gyvybių, priežastis. Pasak ekspertų, tikrasis pandemijos aukų skaičius yra gerokai didesnis už oficialųjį.

J. Bideno nurodymas žymi aštrėjančią kontroversiją dėl naujojo koronaviruso kilmės. Manoma, kad juo galėjo užsikrėsti žmonės, kontaktavę su gyvūnais viename turguje vidurio Kinijos mieste Uhane, arba užkratas galėjo pasklisti iš tame pačiame mieste veikiančios virusologijos laboratorijos.

Jeigu į šį klausimą pavyktų aiškiai atsakyti, tai galėtų sukelti didžiulių padarinių tiek Kinijai, teigiančiai, kad ji nėra atsakinga už pandemiją, tiek JAV politikai, nes viruso pasklidimo iš laboratorijos prielaida buvo tapusi įrankiu respublikonams spausti Pekiną.

J. Bidenas sakė, kad kovo mėnesį jis paprašė parengti ataskaitą apie viruso kilmę ir kad pavedė išsiaiškinti, „ar jis pasklido dėl žmogaus kontakto su užsikrėtusiu gyvūnu, ar per nelaimingą atsitikimą laboratorijoje“.

„Šiuo metu JAV žvalgybos bendruomenė „susitelkė aplink du tikėtinus scenrijus“, bet nepriėjo galutinės išvados šiuo klausimu“, – pridūrė prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)