Karinio bloko valstybių lyderiai penktadienį ir šeštadienį Lisabonoje vyksiančiame susitikime turi patvirtinti rizikingą planą ateinančių metų pradžioje pradėti atsakomybės už saugumą perdavimo Afganistano pajėgoms procesą. Keliamas uždavinys, kad iki 2014 metų afganistaniečių pajėgos visiškai perimtų saugumo kontrolę.

NATO laukia dar vienas svarbus sprendimas - valstybių lyderiai turi patvirtinti naująją Aljanso strateginę koncepciją ateinančiam dešimtmečiui.

Tai svarbiausias Aljanso veiklos gaires apibrėžiantis dokumentas, kuriame įvardijami pamatiniai tikslai, saugumo uždaviniai, įvertinama besikeičianti tarptautinio saugumo aplinka. Koncepcija turi padėti NATO kovoti su XXI amžiaus grėsmėmis, tokiomis kaip terorizmas, balistinės raketos ir kibernetinės atakos.

Šis dokumentas pakeis prieš vienuolika metų patvirtintą ir aktualumą praradusią strateginę koncepciją, kuri buvo parengta dveji metai iki tarptautinio kovotojų tinklo "al Qaeda" atakų Vašingtone ir Niujorke, prieš karus Afganistane bei Irake ir 2008-ųjų karinį konfliktą tarp Rusijos ir Gruzijos, kuri aktyviai siekia narystės NATO.

Aljansas taip pat turėtų sutarti dėl Europos priešraketinio skydo ir pakviesti prie šio projekto prisijungti Rusiją. Tai ketinama padaryti per atskirą viršūnių susitikimą, žymėsiantį įtemptų santykių tarp buvusių Šaltojo karo priešininkų atšilimą.

"Esu tikras, kad tai bus vienas reikšmingiausių viršūnių susitikimų NATO istorijoje", - anksčiau šią savaitę sakė Šiaurės Atlanto aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas pradėtas karas Afganistane, kur per devynerius kampanijos metus gyvybių neteko 2 200 užsienio karių, mes šešėlį viršūnių susitikimui.

"NATO tapo nugalėtoja Šaltajame kare, neiššovusi nė šūvio, taip pat per savo intervencijas Balkanuose, tačiau Aljanso sėkmė Afganistane akivaizdžiai atrodo labiau permaininga, - rašo Brookingso instituto, Vašingtone įsikūrusio strateginių tyrimų centro, ekspertai Stevenas Piferis ir Justinas Vaisse'as.

JAV šiemet pasiuntė į šią Centrinės Azijos šalį dar dešimtis tūkstančių karių, siekdamos palaužti Talibano kovotojus. Dabar Afganistane iš viso dislokuota apie 150 tūkst. užsieniečių karių.

Susitikime Lisabonoje dalyvausiantis Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) šią savaitę nustebino Aljansą, paraginęs JAV pajėgas rengti mažiau naktinių reidų ir mažinti kariškių "kišimąsi" į kasdienį afganų gyvenimą.

Šiam konfliktui tebesiplečiant, NATO šiemet Afganistane neteko jau beveik 650 karių. Tuo tarpu visuomenės palaikymas šiam karui nuolat mažėja.

Nyderlandai šiemet baigė kovinę misiją Afganistane, o Kanada paskelbė nuo ateinančių metų vykdysianti tik mokymo misiją, pasiuntusi 950 karinių instruktorių.

NATO pageidauja, kad sąjungininkai siųstų daugiau policijos ir kariuomenės instruktorių, kurie paruoštų silpnas Afganistano saugumo pajėgas iki 2014 metų perimti vadovavimą kovai su sukilėliais .

Kritikai perspėja, kad ši atsakomybės perdavimo politika gali padrąsinti sukilėlius, o sąjungininkus - suabejoti dėl Vašingtono ryžto.

JAV prezidento Baracko Obamos "pabrėžiamas "perėjimas", kuriuo pažanga nusakyti kaip atsakomybės ir naštos perdavimas Afganistano vyriausybei, neatspindi ryžto nugalėti", sakė ankstesnės prezidento George'o W.Busho administracijos buvęs aukštas saugumo pareigūnas Ianas Brzezinski.

"Jis neišvengiamai persmelktas atsitraukimo, jeigu ne sprukimo kvapelio", - ekspertas rašo dienraštyje "International Herald Tribune".

Tačiau NATO tikisi susitarti su Afganistanu dėl ilgalaikės partnerystės, kuri įkūnytų Aljanso įsipareigojimus šiai šaliai po 2014 metų.

"Turime juos įtikinti, kad mūsų perėjimo idėja nereiškia, kad jie bus apleisti", - sakė vienas aukštas NATO pareigūnas.

A.F.Rasmussenas praeitą mėnesį pripažino, kad NATO padarė "klaidą", delsusi iki 2008 metų pradėti mokymo misiją Afganistane, ir kad Aljansui šio karo pamokų "kaina buvo labai didelė.

Naujoje strateginėje koncepcijoje tikriausiai bus raginama laikytis "visapusio požiūrio" į ateities konfliktus, pabrėžiant politinių, karinių ir civilinių pastangų koordinavimą, pabrėžė NATO vadovas.

Šis kartą per dešimtmetį skelbiamas NATO misijos pranešimas pakeis po Šaltojo karo sudarytą koncepciją, paskelbtą 1999 metais - likus dvejiems metams iki rugsėjo 11-osios teroro išpuolių prieš Jungtinės Valstijas, kurios privertė ir naujo įvertinti grėsmes Aljansui. Be to, po ankstesnės koncepcijos paskelbimo NATO narių pagausėjo iki 28.

Tikimasi, kad naujame 11 puslapių apimties dokumente bus patvirtintas Aljanso kolektyvinės gynybos įsipareigojimas, įkūnijantis šio karinio bloko filosofiją - "vienas už visus, visi už vieną".

Tačiau jame taip pat bus apibrėžta moderni NATO, pajėgi atremti XXI šimtmečio grėsmes, taip pat raginama vystyti partnerystę su senomis sąjungininkėmis, tokiomis kaip Australija, Pietų Korėja ir Japonija.