Jensas Stoltenbergas prieš svarbų NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje ir antrąsias Rusijos karo prieš Ukrainą metines pareiškė, kad „turime greičiau atkurti ir išplėsti savo pramoninę bazę, padidinti tiekimą Ukrainai ir papildyti savo pačių atsargas“.

„Tai reiškia, kad reikia pereiti nuo lėtos taikos meto prie sparčios konflikto gamybos“, – Vokietijos leidiniui „Welt am Sonntag“ sakė jis.

J. Stoltenbergo komentarai nuskambėjo tuo metu, kai Ukraina vis dažniau prašo sviedinių, amunicijos ir kitokios karinės pagalbos, šios šalies kovai su Rusijos pajėgomis žengiant į trečius metus.

Vakarų lyderiai taip pat yra paraginę teikti didesnę pagalbą. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį paragino amerikiečių įstatymų leidėjus patvirtinti atidėliojamą karinės paramos paketą Ukrainai, perspėdami, kad Kyjivas be jo negalės atremti Rusijos invazijos.

„JAV Kongreso negebėjimas paremti Ukrainos yra artimas nusikalstamam aplaidumui“, – penktadienį priimdamas O. Scholzą Ovaliajame kabinete pareiškė J. Bidenas.

J. Stoltenbergas nurodė, kad „nė vienas sąjungininkas nepatiria neišvengiamos karinės grėsmės. Tuo pat metu nuolat girdime Kremliaus grasinimus NATO šalims“.

Rusijos invazija į Ukrainą prieš beveik dvejus metus parodė, kad „taika Europoje negali būti laikoma savaime suprantamu dalyku“, sakė NATO vadovas.

„Kol investuosime į savo saugumą ir išiksime vieningi, tol atgrasysime bet kokią agresiją“, – tvirtino jis.

„NATO nesiekia karo su Rusija, bet mes turime pasiruošti galimai kelių dešimtmečių trukmės konfrontacijai“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

„Atidžiai stebime Rusijos veiksmus ir padidinome buvimą rytinėje Aljanso dalyje“, – kalbėjo jis.

„Jei Putinas laimės Ukrainoje, nėra garantijų, kad Rusijos agresija neišplis. Tad geriausia mūsų gynyba yra remti Ukrainą dabar ir investuoti į pačios NATO pajėgumus“, – nurodė Aljanso generalinis sekretorius.

NATO gynybos ministrai susitiks Briuselyje vasario 15 d., likus savaitei iki antrųjų Rusijos invazijos į Ukrainą metinių. Svarbi pokalbių dalis bus Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)