„Prie išėjimų nebus puolama. Liksime įsipareigoję mūsų operacijai Afganistane ir rūpinsimės ja iki sėkmingos pabaigos", - A.F.Rasmussenas sakė žurnalistams prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui, kuriame tikimasi įtvirtinti galutinio koalicinių pajėgų išvedimo datą - 2014 metų pabaigą.

Praeitą antradienį Prancūzijos prezidento postą perėmęs Francois Hollande'as pažadėjo laikytis savo priešrinkiminio pažado išvesti prancūzų kovines pajėgas iš Afganistano iki šių metų pabaigos - metais anksčiau, nei buvo nusprendęs jo pirmtakas Nicolas Sarkozy.

A.F. Rasmussenas stengėsi nesureikšminti F. Hollande'o sprendimo išvesti apie 3 500 kovinių pajėgų karių, sakydamas, jog jo tai „nenustebino" ir kad naujasis Prancūzijos lyderis toliau teiks pagalbą misijai Afganistane kitokiais būdais.

Pasak jo, F. Hollande'o planas „labai atitinka" NATO planus palaipsniui perduoti atsakomybę už saugumo užtikrinimą afganų pajėgoms, siekiant užbaigti užsienio pajėgų kovinę misiją iki 2014 metų gruodžio 31 dienos.

„Visa tai vyks koordinuotai ir remiantis konsultacijomis mūsų aljanso viduje, - sakė A.F.Rasmussenas. - Esu įsitikinęs, kad išlaikysime solidarumą savo koalicijoje."

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį per NATO viršūnių susitikimą pareiškė manąs, kad pasaulis palaiko jo strategiją, pagal kurią bus užbaigiamas karas Afganistane, tačiau perspėjo, kad priešakyje laukia daug sunkumų.

Susitikęs su Afganistano prezidentu Hamidu Karzai, B.Obama taip pat sakė, jog Jungtinės Valstijos pripažįsta „sunkumus", kuriuos teko atlaikyti šiai šaliai, pridūręs, kad jos žmonės „desperatiškai nori taikos ir saugumo".