Kontrpuolimas yra sunkus. Žmonės neturėtų manyti, kad tai lengvas pasivaikščiojimas“, - žurnalistams sakė NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Robas Baueris. „Ukrainoje yra daug rusų, daug gynybinių kliūčių“, - pridūrė jis.

Kyjivas taip pat pripažino, kad puolimas šalies pietuose sunkus dėl gerai įtvirtintų Rusijos pozicijų, tačiau teigia, kad jo pajėgos atgauna teritoriją.

Pasak R. Bauerio, Ukrainos vadai elgiasi „atsargiai“, ieškodami silpnų vietų Rusijos gynybos linijose, nes puldami rizikuoja prarasti daug pajėgų.

R. Bauerio teigimu, NATO mano, kad per ateinančius metus Rusijos kariuomenė „atsigaus“ po praradimų per karą Ukrainoje ir atkurs pajėgumus, todėl „mes ir toliau vertinsime ją kaip rimtą grėsmę“. Pasak jo, laikas, kurio prireiks Maskvai atsigauti, suteiks erdvės NATO atsikvėpti, nes prireiks „daugelio metų“ pasiekti didesnį aukštesnės parengties pajėgų skaičių.

Vadas taip pat sakė, kad NATO šalys turi padaryti viską, ką gali, kad ir toliau remtų Kyjivą. „Jei Ukraina pralaimėtų karą, tai nebūtų nestabilumo pabaiga. Tai būtų didesnio nestabilumo pradžia“, - teigė R. Baueris. Pasak jo, stiprinti NATO pozicijas „kainuoja“, delsimas didinti karines išlaidas gali tai sulėtinti.

Tikimasi, kad per viršūnių susitikimą Vilniuje NATO lyderiai sutars padidinti išlaidas gynybai iki mažiausiai 2 proc. bendrojo vidaus produkto. Vis dėlto kai kurios sąjungininkės nelinkusios tuojau pat prisiimti šio įsipareigojimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją