Kopenhaga tokius grasinimus pavadino nepriimtinais, o NATO pareiškė, kad jie neskatina taikos, rašo reuters.com.

Aukščiausiasis NATO kariuomenės vadas, Jungtinių Valstijų oro pajėgų generolas Philipas Breedlove`as sekmadienį per spaudos konferenciją Briuselyje pareiškė, kad minėti Rusijos ambasadoriaus komentarai yra „sekantis kampanijos, nukreiptos prieš šalis, prisijungusias prie šio skydo, žingsnis“.

„Rumunija sulaukė didžiulio spaudimo, kai tapo (priešraketinio skydo) dalimi. Lenkija taip pat jaučia didelį spaudimą, ir dabar, bet kas, norintis prisijungti prie šių gynybinių pajėgumų, sulauks šio diplomatinio ir politinio spaudimo“, - sakė Ph. Breedlove`as.

DELFI primena, kad Danija rugpjūčio mėnesį sakė, kad kai kuriuos savo karinių laivų radarus prijungs prie priešraketinės gynybos skydo, kuriuo, kaip teigia Vakarų aljansas, NATO narės siekia apsisaugoti nuo tokių šalių kaip Iranas raketų.

Maskva priešinasi šiai sistemai, tvirtindama, kad ji gali sumažinti jos pačios branduolinio arsenalo efektyvumą ir sukelti naujas Šaltojo karo laikų stiliaus ginklavimosi varžybas.

Primename, kad viename viešame interviu Rusijos atstovas išreiškė savo reakciją į Danijos planus prisijungti prie NATO priešraketinės gynybos skydo programos, kurią NATO Rusijos agresijos akivaizdoje ketina plėsti gilyn į Europą.

„Aš nemanau, kad Danija pakankamai įvertina prisijungimo prie JAV priešraketinės gynybos skydo programos pasekmes“, – teigė Rusijos ambasadorius M. Vaninas.

Tai prives prie situacijos, kuomet Danijos karinis laivynas taps Rusijos branduolinių raketų taikiniais, jeigu Danija vis dėlto prisijungs prie JAV priešraketinės gynybos skydo programos Europoje.

Danija pradės kelti tiesioginę grėsmę Rusijai ir tai pakenks mūsų santykiams. Aš norėčiau priminti, kad Rusijos branduolinės raketų sistemos yra pajėgios prasiskverbti pro bet kokią gynybos sistemą“, – sakė M. Vaninas.

Rusijos ambasadoriaus Danijoje pareiškimas, kad Maskva galėtų nutaikyti branduolines raketas į NATO šalies karo laivus, jeigu ta šalis prisijungtų prie Aljanso priešraketinės gynybos sistemos, šeštadienį išprovokavo piktą Kopenhagos atsaką.

Danijos užsienio reikalų ministras Martinas Lidegaardas pasmerkė ambasadoriaus Michailo Vanino „nepriimtinus“ komentarus, kuriuos šeštadienį paskelbė vienas danų dienraštis.

Pasak M.Lidegaardo, Rusijos diplomatas „peržengė ribą“, sakydamas, kad „kiekvienas, kas prisijungia“ prie NATO priešraketinės gynybos skydo, „ateityje taps Rusijos balistinių raketų taikiniu“.