Misijoje Irake dalyvauja šimtai NATO karių, kurie Irako vyriausybės prašymu rengia šalies saugumo pajėgas kovai prieš „Islamo valstybės“ grupuotę.

„NATO misija tęsiasi, tačiau apmokymas kol kas laikinai sustabdytas“, – sakė aljanso atstovas spaudai Dylanas Whiteas.

Jis taip pat patvirtino, kad NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir JAV gynybos sekretorius Markas Esperis telefonu aptarė situaciją.

JAV vadovaujama koalicija, padedanti Irakui kovoti prieš džihadistus, taip pat pranešė sumažinusi savo operacijas. JAV kariuomenės atstovo teigimu, svarbiausias prioritetas yra apsaugoti koalicijos karius, todėl buvo sustiprinta apsauga Irako bazėse kur dislokuotos koalicijos pajėgos.

Šeštadienį tūkstančiai irakiečių dalyvavo generolo Q. Soleimanio ir kitų 9 aukų laidotuvių procesijoje. Ceremonijoje lankėsi ir Irako politiniai bei religiniai lyderiai.

Tuo metu Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas interviu televizijai sakė, kad „Šveicarijos pasiuntinys Iranui perdavė iš amerikiečių gautą kvailą prašymą į generolo mirtį atsakyti proporcingai“.

Tačiau ministras pabrėžė, kad „amerikiečių laukia žiaurus kerštas, kuris neapsiribos tik Iranu“.

Šveicarijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį patvirtino, kad šios šalies reikalų patikėtinis Irano atstovams perdavė iš Vašingtono gautą raštą.

Šveicarijos ambasada Teherane atstovauja JAV interesus Irane po to, kai JAV 1980 m. nutraukė ryšius su šia valstybe.

Antradienį bus palaidotas gimtajame mieste

Planuojama, kad šeštadienį vakare Q. Soleimani kūnas bus parskraidintas į Teheraną, o kitą dieną – nugabentas į šiitų šventąjį miestą Mašhadą, kur bus surengta ceremonija prie Imamo Rezos šventyklos, rašoma vėlai penktadienį Gvardijos tinklapyje paskelbtame pareiškime.

Soleimani antradienį bus palaidotas savo gimtajame mieste Kermane po tris dienas keliose šalies vietose vyksiančių ceremonijų, pranešė šalies Revoliucinė gvardija.

„Ceremonija vyks Teherane pirmadienio rytą, o paskui švarus šio liaudies ir valstybės kario kūnas bus palaidotas Kermane antradienio rytą“, – priduriama jame.

Viena grupė studentų taip pat paskelbė, kad šeštadienį Q. Soleimani garbei surengs tylią demonstraciją Teherano universitete ir kad vėliau nuvyks į sostinės Mehrabado oro uostą, kur bus atgabenti palaikai.