Kaip teigiama, manevruose „Steadfast Noon“, kurie vyks iki kito ketvirtadienio, bus naudojama iki 60 orlaivių, įskaitant modernius naikintuvus ir stebėjimo bei degalų pildymo orlaivius, taip pat bombonešius „B-52“. Šiemet pratybos, kuriose dalyvaus 13 NATO narių, daugiausiai vyks oro erdvėje virš Italijos, Kroatijos ir Viduržemio jūros.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas praėjusią savaitę sakė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą primena svarbų vaidmenį, kurį Aljanso valstybių branduoliniai ginklai vaidina atgrasant nuo agresijos. NATO vadovas tvirtino, kad pratybos „Steadfast Noon“ padės užtikrinti branduolinio atgrasymo patikimumą, veiksmingumą ir saugumą.

NATO neatskleidė jokių detalių apie pratybas ir jų scenarijų.

Pasak karinių ekspertų, per reguliariai rengiamas pratybas mokomasi, kaip JAV branduolinius ginklus saugiai nugabenti iš požeminių saugyklų iki lėktuvų ir sumontuoti juos po naikintuvais.

Vadinamoji branduolinio ginklo dalijimosi programa numato, kad Europoje dislokuotas JAV branduolines bombas ekstremalios situacijos atveju gali numesti ir šalių partnerių lėktuvai ir tada, pavyzdžiui, sunaikinti priešo pajėgas.

Oficialiai nepatvirtintais pranešimais, amerikiečių branduoliniai ginklai laikomi Šiaurės Italijoje, Belgijoje, Turkijoje, Nyderlanduose bei Vokietijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją