Praėjusių metų rugsėjo mėn. Barackas Obama pažadėjo atsisakyti šio PRG sistemos dislokavimo Europoje plano. Nors techniniu požiūriu naujoji koncepcija skiriasi nuo ankstesniosios, jos tikslas tas pats – apginti Europos miestus ir taikius gyventojus nuo akivaizdžios grėsmės, kurią visų pirma kelia Iranas.

Naujosios sistemos pagrindas – mobilūs PRG įrenginiai, dislokuoti kariniuose laivuose.

Labiausiai pritarta idėjai, kad šiuo tikslu būtų naudojama „Aegis“ sistema, kurią savo kariniuose arsenaluose naudoja Ispanija ir JAV. Kaip praneša NATO šaltiniai, Rusija jau informuota apie PRG projekto atnaujinimo planus, tačiau kol kas neatsiuntė tiesioginio atsakymo.

Vis dėlto NATO tikisi, kad Rusijos pusė sutiks prisijungti prie šio plano, rašo E. Serbeto.

„Naujoje NATO doktrinoje neatsisakoma branduolinio sulaikymo, tai svarbi naujojo strateginio arsenalo dalis, – konstatuoja leidinys. – Priešraketinė gynyba nepakeičia branduolinio sulaikymo“, – leidinys cituoja NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno žodžius.

Be to, tęsiasi diskusijos apie branduolinio ginklo ateitį Europoje: Vokietija pasisako už Amerikos raketų pašalinimą iš Europos, o Prancūzija nenori nė girdėti apie tai, rašo laikraštis.