N. Pelosi anksčiau šią savaitę formaliai paskelbė apie apkaltos tyrimo pradžią, kilus konfrontacijai tarp Kongreso ir Baltųjų rūmų dėl vieno informatoriaus skundo apie liepą įvykusį D. Trumpo kontroversišką pokalbį telefonu su neseniai išrinktu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Mūsų nariai tuomet priėjo prie savo pačių išvadų dėl šio dalyko. Tačiau paaiškėjus, kad tai buvo toks aktualus nacionalinio saugumo klausimas... jis nepaliko mums kito pasirinkimo“, – duodama interviu televizijai MSNBC pabrėžė N. Pelosi.

Remiantis ketvirtadienį paviešintu skundo tekstu, minėtas informatorius, kuris pareiškė kalbėjęsis su mažiausiai šešiais JAV vyriausybės pareigūnais, priėjo išvadą, kad D. Trumpas „pasitelkė savo užimamo posto įgaliojimus, prašydamas užsienio šalies įsikišti į 2020 metų JAV [prezidento] rinkimus“.

D. Trumpas prisipažino, jog ragino Ukrainą pradėti antikorupcijos tyrimą dėl J. Bideno – vieno iš realiausių pretendentų tapti Demokratų partijos kandidatu 2020-ųjų prezidento rinkimuose – ir buvusio JAV viceprezidento sūnaus Hunterio Bideno veiklos.

Siekdamas koordinuoti ukrainiečių tyrėjų veiksmus, D. Trumpas paprašė V. Zelenskio bendradarbiauti tiek su savo asmeniniu advokatu Rudy Giuliani, tiek su JAV generaliniu prokuroru Williamu Barru. Dėl šio fakto N. Pelosi apkaltino Teisingumo departamento vadovą netinkamu elgesiu.

„Jis tampa nevaldomas, – pareiškė demokratų lyderė, turėdama omeny W. Barrą. – Manau, kad jie bando nuslėpti [nusikaltimo] nuslėpimo faktą. Tai tikrai yra labai liūdna.“

D. Trumpas tvirtina „nespaudęs“ Kijevo, o V. Zelenskis jam antrina.

Tačiau kritikai įsitikinę, jog amerikiečių prezidentas įšaldė beveik 400 mln. JAV dolerių paramą Ukrainai būtent todėl, kad siekė paveikti ukrainiečių lyderio sprendimus.

Leidinio „Politico“ žiniomis, penktadienį 223 demokratai – visi, išskyrus 12 – 435 vietų Atstovų Rūmuose palaiko sprendimą pradėti apkaltos tyrimą.