Visos moterys, kurių amžius nuo 25 iki 45 metų, siekdamos sumažinti AIDS perdavimo kūdikiams riziką, pasirinko Cezario pjūvio operacijas. Namibijos valstybinių ligoninių medikai joms pranešė, kad operacijos bus atliktos tik tuo atveju, jeigu jos sutiks jų metu būti sterilizuojamos.

Jų advokatai tvirtino, kad sutikimo gavimas tuo metu, kai moterys patiria stiprius skausmus ar gimdo, nėra sutikimas, duodamas remiantis gauta informacija, todėl tai pažeidė jų žmogaus teises.

Teisėjas Eltonas Hoffas sutiko su nuomone, kad šio proceso metu ir po jo moterys patyrė fizinį skausmą ir dvasines kančias.

Istorinis pirmadienį, liepos 30 dieną, priimtas Vindhuko Aukščiausiojo teismo sprendimas visoje Afrikoje sutiktas kaip ŽIV infekuotų moterų pergalė ir gali tapti iššūkiu Svazilandui ir Pietų Afrikos Respublikai, kur vyksta analogiški teismo procesai.

„Šis nutarimas patvirtina ne tik ŽIV užsikrėtusių moterų teises, bet ir visų moterų seksualines bei reprodukcines teises, - įsitikinusi Pietų Afrikos bylų centro generalinė direktorė Nicole Fritz. - Šie trys atvejai tėra ledkalnio viršūnė, kadangi atsirado daugybė ŽIV užsikrėtusių moterų, kurios tvirtina taip pat buvusios verčiamos sterilizuotis Namibijos valstybinėse ligoninėse“.

Namibijos Sveikatos apsaugos ministerija neigia besilaikanti politikos, kad ŽIV infekuotos moterys turi būti sterilizuojamos. Institucija teigia nežinanti atvejų, kad kas nors būtų sterilizuotas be sutikimo.

Bylą laimėjusioms moterims bus padengtos išlaidos, dėl kurių sumos sprendimas bus priimtas vėliau. JT programos „UNAids“ duomenimis, Namibijoje ŽIV užsikrėtę apie 13 procentų suaugusių žmonių.