Rusijos valstybės prokuroras trečiadienį pareikalavo skirti 23 metų laisvės atėmimo bausmę Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnio pilotei ir parlamentarei Nadijai Savčenko, kuri kaltinama prisidėjusi prie dviejų Rusijos visuomeninio transliuotojo žurnalistų nužudymo karo draskomoje rytinėje Ukrainoje.

Rusijos valstybės prokuroras trečiadienį pareikalavo skirti 23 metų laisvės atėmimo bausmę Ukrainos karinių oro pajėgų sraigtasparnio pilotei ir parlamentarei Nadijai Savčenko, kuri kaltinama prisidėjusi prie dviejų Rusijos visuomeninio transliuotojo žurnalistų nužudymo karo draskomoje rytinėje Ukrainoje.

„Kaltintojai prašo 23 metų“, – Markas Feiginas, vienas N.Savčenko advokatų, paskelbė tinkle „Twitter“. Jis dar nurodė, kad kaltintojai reikalauja jai skirti 100 tūkst. rublių (1250 eurų) piniginę baudą.

N.Savčenko Rusijos Rostovo srities Donecko miesto teismo teisiamųjų suole atsidūrė praėjusią vasarą, daugiau nei metus išbuvusi izoliatoriuje. Teismo procesui artėjant prie pabaigos, ketvirtadienį N.Savčenko turėtų jame pasisakyti paskutinį kartą.

Ukrainiečių pilotė, kurią jos tėvynainiai laiko pasipriešinimo, daugelio nuomone, Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybės kurstomam sukilimui simboliu, neigia visus jai pareikštus kaltinimus.
Ši politiškai motyvuota byla sulaukė Vakarų kritikos ir dar labiau padidino įtampą Maskvos ir Kijevo santykiuose.

Du Rusijos žurnalistai Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas žuvo 2014-ųjų birželio 17 dieną Luhansko srityje Ukrainoje.

N.Savčenko, kaltinama prisidėjusi prie jų žūties, pasak kaltintojų tą pačią dieną iš bokšto koregavo ukrainiečių savanorių artilerijos ugnį, kurią nukreipė į taikius gyventojus Metalisto gyvenvietėje, kur ir žuvo minėti žurnalistai.

Kiek vėliau ją esą sulaikė vadinamosios Luhansko Respublikos atstovai, bet po kelių dienų paleidę, taip nusprendus bataliono „Zaria“ (Aušra) vadui Igoriui Plotnickiui; tada ji perėjusi sieną ir Rusijos Voronežo srityje buvusio areštuota.

Ukrainos lakūnės gynyba tvirtina, kad N.Savčenko buvo paimta į nelaisvę anksčiau negu žuvo I.Korneliukas ir A.Vološinas, kad artilerijos ugnies ji nekoregavo, ir kad savanoriai šaudę į ginkluotų Luhansko Respublikos šalininkų pozicijas.

N.Savčenko dar sako, kad į Rusiją ją prievarta išvežė rusų specialiųjų tarnybų bendradarbiai.

Teisme vilkėdama tradicinius išsiuvinėtus ukrainietiškus marškinius, pilotė kartojo esanti nekalta, sakė esanti Ukrainos karininkė ir turi teisę ginti savo tėvynę.

Pasak jos dėl savo žurnalistų žūties kalta ir juo siuntusi Rusijos valstybinė televizija bei Rusijos pareigūnai.
„Jeigu jie būtų turėję šalmus ir neperšaunamas liemenes, jie būtų gyvi“, – pažymėjo ji.

N.Savčenko taip pat pagrasino pradėti badavimą be maisto ir be vandens, jeigu teismas nutartų atidėti nuosprendžio skelbimą daugiau kaip dviem savaitėms.

„Jeigu nuosprendį skelbs vėliau negu per dvi savaitėms, tai aš nuo tos akimirkos, kai paskelbs jo datą, pradėsiu sausą badavimą. Ir jūs skelbsite man nuosprendį po mirties“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)