Antrasis pagal populiarumą kandidatas Rickas Santorumas atrodė nepraradęs ūpo dėl didėjančio M.Romney atotrūkio ir žadėjo kovoti iki pat respublikonų nacionalinio suvažiavimo rugpjūtį, tačiau neaišku, ar jis sugebės sutrukdyti M.Romney užsitikrinti pakankamo skaičiaus delegatų palaikymą, kad ši kova nesibaigtų anksčiau laiko.

Pasibaigus balsavimui JAV žiniasklaida prognozavo, kad M.Romney aiškiai laimėjo Ilinojuje, nes balsavusių rinkėjų apklausos rodė, kad buvęs Masačusetso gubernatorius pirmauja prieš R.Santorumą bent dešimčia punktų.

Pirmieji balsų skaičiavimo rezultatai rodė, kad M.Romney atotrūkis dar didesnis.

Svari pergalė šioje Vidurio Vakarų regiono valstijoje suteiktų M.Romney teigiamą postūmį prieš šeštadienį vyksiančius pirminius rinkimus Luizianoje, taip pat balsavimą Viskonsine, Merilande ir sostinėje Vašingtone balandžio 3 dieną.

Antradienio vakarą rezultatus paskelbus 99 proc. Ilinojaus apylinkių, M.Romney buvo surinkęs 46,7 proc., R.Santorumas - 35 proc., Kongreso narys iš Teksaso Ronas Paulas - 9,3 proc., o buvęs Atstovų Rūmų narys Newtas Gingrichas - 8 proc. balsų.

"Balsavau už Romney, nes manau, kad jis geriausias kandidatas įveikti Obamą". - 77 metų George'as Patersonas sakė naujienų agentūrai AFP, atidavęs savo balsą prabangiame Čikagos priemiestyje Vilmete.

M.Romney tikriausiai labiau sektųsi pritraukti nuosaikiųjų ir nepriklausomų rinkėjų balsus per visuotinius rinkimus, tačiau jo pozicijas silpnina nesugebėjimas užsitikrinti konservatyviojo respublikonų rinkėjų branduolio palankumą per sekinantį pirminių balsavimų atskirose valstijose maratoną.

Buvęs Pensilvanijos senatorius R.Santorumas, kuris kampanijos pradžioje atrodė neturintis vilčių, vėliau nuolat pelnydavo pergalių ir laimėjo dešimt balsavimų iš 33 jau įvykusių. Jį daugiausiai palaikydavo evangelikai ir konservatyviausių pažiūrų respublikonai.

M.Romney rinkimų kampanijos štabas išleido milijonus dolerių, pripildydamas eterį Ilinojuje prieš R.Santorumą nukreiptų politiniu reklamų, kuriose varžovas buvo vadinamas "ekonomikos lengvasvorio" ir "Vašingtono elito nariu", kuris anksčiau yra balsavęs nusižengdamas savo principams.

Tuo tarpu R.Santorumo kampanija smogė atgal, vaizduodama M.Romney žmogumi "be jokių esminių principų", kuris "sakys ir darys bet ką dėl balsų", taip pat tvirtino, kad respublikonai gali tikėtis lapkritį įveikti B.Obamą tik tuo atveju, jeigu išsirinks "tikrai konservatyvų" kandidatą.

Keturi respublikonai siekia užsitikrinti bent 1 144 delegatų palaikymą, užtikrinantį pergalę šiame maratone. Respublikonų kampanijos nugalėtojas paaiškės partijos suvažiavime, kuris vyks rugpjūtį Floridos mieste Tampoje.

Prieš balsavimą Ilinojuje M.Romney buvo užsitikrinęs 516 delegatų palaikymą. Tuo tarpu R.Santorumas galėjo tikėtis 236, o N.Gingrichas - 141 balso, nurodoma tinklalapyje "Real Clear Politics".

Už "mažą" vyriausybę pasisakantis R.Paulas turėjo tik apie 66 delegatų balsus.