Mariano Nhongo vadovavo nuo partijos „Renamo“ atskilusiai „Renamo“ karinei chuntai, kurios susiformavimą paskatino pasipriešinimas 2019 metų buvusios sukilėlių grupės taikos susitarimui su valdančiąja partija „Frelimo“.

Generalinės policijos vadas Bernardino Rafaelis pranešė, kad M. Nhongo buvo nukautas pirmadienio rytą per susirėmimą su gynybos ir saugumo pajėgomis rytinėje Sofalos provincijoje.

„Karinė chunta pirmiausia užpuolė patrulį, ir jų susišaudymas baigėsi Mariano Nhongo mirtimi“, – kalbėdamas per televiziją sakė B. Rafaelis. Pasak policijos vado, saugumo pajėgos ketino M. Nhongo suimti ir teisti.

„Tokios pabaigos niekas nesitikėjo“, – pareiškė jis ir pridūrė, jog per susirėmimą taip pat žuvo M. Nhongo „artimiausi pasekėjai“.

Mozambiko vyriausybė kaltina „Renamo“ karinę chuntą dėl kelių atakų ir civilių gyventojų nužudymo centrinėje šios pietų Afrikos valstybės dalyje.

Šie neramumai kelia grėsmę taikos ir nusiginklavimo susitarimui, pasirašytam 2019 metais tarp prezidento Filipe Nyusi ir „Renamo“ lyderio Ossufo Momade po dešimtmečius trukusių karo veiksmų.

Buvusi sukilėlių grupė „Renamo“ 1975–1992 metais buvo įsitraukusi į brutalų pilietinį karą su „Frelimo“, kurį užbaigęs taikos susitarimas, be kita ko, numatė jos dalyvavimą politikoje.

Tačiau „Renamo“ išlaikė savo karinį sparną ir 2013–2016 metais vėl kariavo su vyriausybės pajėgomis.

M. Nhongo toliau skatino smurtą, atsisakęs sudėti ginklus net ir po to, kai abi šalys vėl susitaikė.

Jungtinės Tautos pirmadienį pranešė, kad jo mirtis yra „apgailėtina šios situacijos pabaiga“.

„Daugiau nei dvejus metus mes siekėme užmegzti santykius su M. Nhongo“, – sakoma Mozambiko atstovo JT Mirko Manzoni pareiškime, giriančiame vyriausybės pastangas siekti taikos.

„Ne kartą buvo sudarytos sąlygos smurtą pakeisti dialogu, – sakė jis. – Tačiau [pastangos] pasirodė bevaisės.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)