Sunkvežimio bagažinėje sėdi 12 moterų. Variklio burzgimą užgožia skardus juokas, kai 23 metų Souksavanh Thongtimahaxay pajuokauja, kad jai reikėtų gerai įtempti liemenėlės petnešėles, kol sunkvežimis smarkiai kratydamasis važiuoja duobėtu gruntkeliu.

Galbūt bagažinėje sėdinčių moterų nuotaika yra nerūpestinga, tačiau to nepasakysi apie jų darbą. Moterys avi ilgais botais, vilki visą kūną dengiančiais kombinezonais su kaukolės ir apačioje sukryžiuotų kaulų trafaretais, o ant kelių laiko kastuvus ir metalo detektorius. Spėjant, ką jos daro, suklysti beveik neįmanoma: tai viena iš dviejų nesprogusių sprogmenų valymo komandų, dirbančių Laose, kurias sudaro tik moterys, rašo „The Independent“.

Kai praėjusį mėnesį Laose lankėsi Hillary Clinton, tapdama pirmąja Jungtinių Valstijų valstybės sekretore, atvykusia į šią šalį nuo 1955 metų, į žiniasklaidos dėmesio centrą pateko mirtinas Amerikos bombardavimo kampanijų 1964–1973 metais palikimas. Per 580 tūkst. bombardavimo misijų, kuriomis buvo siekiama atkirsti tiekimo maršrutus Šiaurės Vietnamo pajėgoms, Jungtinės Valstijos Laose numetė 2 mln. tonų sprogmenų. Tai reiškia, kad tuo metu vienam Laoso gyventojui teko po 1 t bombų, arba po vieną lėktuvo krovinį kas 8 min. 24 val. per parą devynerius metus.

Apie 30 proc. bombų liko nesprogusios ir iki šiol kelia grėsmę šalia jų gyvenančioms ir dirbančioms bendruomenėms.

Kaip 80 proc. visų Laoso gyventojų, dauguma žmonių, gyvenančių Sieng Khuange, yra ūkininkai. Tačiau jų dirbama žemė yra labai rūgšti, todėl joje sunku auginti javus. Žiemos mėnesiais žemę sukausto šaltis.

Dauguma ūkininkų neišgali pasitelkti žemės ūkio technikos ir dirba žemę rankomis. Tai lėtas ir pavojingas procesas. Vienas kirtis kauptuku ne toje vietoje, uždegtas laužas, kad suteiktų šilumos per naktinius darbus laukuose, ar žemės paruošimas naujiems pasėliams gali baigtis sužalojimais ar net mirtimi.

Pagalbos agentūros „Care International“ direktoriaus pavaduotoja Mona Girgis teigė, jog gana dažnai žmonės dirba žemę net žinodami, kad toje vietoje yra nesaugu.

„Žmonės bijo užsilikusių sprogmenų, tačiau net matydami bombą savo kelyje į laukus, jie vis tiek ten eina, nes žino, kad neturi kito pasirinkimo“, - sakė ji.

Kiek tik įmanoma, Minų patariamoji grupė (MPG) stengiasi atrinkti moteris iš vietos ūkininkų bendruomenių, kad jos išvalytų laukus nuo sprogmenų. Moterų raštingumas siekia 54 proc., o vyrų – 77 proc. Dirbdamos MPG, jos gali praeiti vertingus techninius ar medicininius apmokymus. Toks darbas taip pat padidina moterų statusą visuomenėje ir suteikia joms įgūdžių, kuriuos jos gali perduoti savo dukterims.