Restorano savininkė iš vieno iš pavojingiausių Japonijos nusikaltėlių nori gauti kompensaciją už apsaugai išleistus pinigus – už saugumą ji mokėjo „Yamaguchi-gumi“ grupuotei pavaldiems gangsteriams.

Moters advokatai sako, jog K. Shinoda kaip gangsterių darbdavys privalo atsakyti už jų veiksmus.

Šioje byloje bus pasinaudota 2008 metais peržiūrėtu kovos su organizuotu nusikalstamumu įstatymu, numatančiu, jog nusikaltėlių susivienijimų galvos yra atsakingas už pavaldinių ir filialų padarytą žalą.

Manoma, jog tai pirmoji tokio pobūdžio byla Japonijoje, skelbia „Kyodo“ naujienų agentūra.

Pranešama, kad restorano savininkė per 12 metų už restorano apsaugą nusikaltėliams sumokėjo 10,85 mln. jenų (287 tūkst. Lt).

Moters advokatai tvirtina, jog 2008 metais, kai klientė bandė nutraukti bendradarbiavimą su apsauginiais, nusikaltėliai pagrasino restoraną padegti.

Policijos turimi duomenys leidžia spėti, jog „Yamaguchi-gumi“ nariai sudaro net 40 proc. visų Japonijos organizuoto nusikalstamumo pasaulio veikėjų, informuoja naujienų agentūra AFP.

Japonijoje veikiančios grupuotės, dar vadinamos jakudzos grupuotėmis, nėra nelegalios, jų įstatymai nedraudžia. Tačiau jų vykdoma veikla (prekyba narkotikais, prostitucija ir manipuliacijos akcijų biržoje) dažnai yra neteisėta.