Šis šiurpus nusikaltimas papiktino visą šalį. Ir ne tik nusikaltimas, bet ir tai, kas vyko po to –hinduizmo radikalioji dešinė dėl įtariamųjų sulaikymo ėmė rengti protesto akcijas.

Visi įtariamieji savo kaltę neigė. Kaltinimai buvo pateikti aštuoniems žmonėms, tarp kurių – buvęs valdininkas, keturi policijos pareigūnai ir vienas nepilnametis. Teismas vieną iš jų pripažino nekaltu, o nepilnametis buvo teisiamas atskira tvarka.

Kas nutiko?

Aštuonerių metų mergaitė dingo be žinios pirmosiomis 2018 metų dienomis. Jos neatpažįstamai subjaurotas kūnas rastas po beveik trijų savaičių.

Kaip teigia tyrėjai, vaikas kelias dienas buvo kalinamas vietos šventykloje, ten mergaitei buvo duodama raminamųjų, nuo kurių ji visą tą laiką buvo be sąmonės. Kaltinimuose teigiama, kad „mergaitė diena iš dienos buvo žaginama, kankinama, o galiausiai žiauriai nužudyta“.

Policija išveda nuteistuosius Surenderą Vermą ir Deepaką Khajurią

Tyrėjai pridūrė, kad auka pasirinkta būtent ši konkreti mergaitė, nes nusikaltėliai siekė priversti musulmonų gentį – gudžiarus – išvykti.

Indijoje seksualinės prievartos auka vaikas tampa kas 15 minučių, teigia pareigūnų sukaupti duomenys. Tiesa ta, kad nusikaltimų prieš nepilnamečius skaičius pastaruoju metu auga itin sparčiai.

BBC korespondentė Naujajame Delyje Geeta Pandey sako, kad Indija – šalis, kur gyvena daugiausia seksualinę prievartą patyrusių vaikų, tačiau apie šią problemą dažniausiai vengiama kalbėti, todėl tikri skaičiai gali būti dar didesni.

Kas tie nuteistieji?

Iš viso prieš teismą pirmadienį skubos tvarka stojo septyni kaltinamieji. Šešių kaltę teismas pripažino. Tyrėjų teigimu, Sanjhi Ramas – šešiasdešimtmetis į pensiją išėjęs valdininkas, kuris ir suplanavo nusikaltimą. Jam talkino policijos pareigūnai Surinderis Verma, Anandas Dutta, Tilakas Rajas ir Deepakas Khajuria. Paskelbus nuosprendį, aukos šeimos interesus teisme gynęs advokatas žurnalistams sakė, kad tai „Konstitucijos pergalė“, jis pridūrė, kad „šioje byloje už teisingumą kovojo visa šalis – nepriklausomai nuo religinių įsitikinimų“.

Policija išveda nuteistąjį Sanjį Ramą

Kaltinamuosius teisme gynęs advokatas sako, kad, nepaisant jo klientų pripažinimo kaltais, byla iš tikrųjų buvo paremta „netiesioginiais įrodymais“, o kaltinamiesiems skirtos minimalios bausmės. Jis pridūrė, kad būta lengvinančių aplinkybių, pavyzdžiui, faktas, kad visi kaltinamieji – vieninteliai savo šeimų maitintojai.

Kokio atgarsio sulaukė ši byla?

Nors Kašmyre apie nusikaltimą žiniasklaida pranešė iš karto, likusioje Indijoje apie ją sužinota tik balandį, kai tik induistų grupės ėmėsi organizuoti kaltinamųjų palaikymo akcijas ir protestus.

Kai visuomenę pasiekė išsamesnės nusikaltimo detalės, persigandę Indijos žmonės visoje šalyje pradėjo reikalauti teisingumo.

Visuomenės įsiūtis dar išaugo dviem politikams iš valdančiosios nacionalistinės „Janata“ partijos nusprendus dalyvauti kaltinamuosius palaikančioje akcijoje. Kaltinamųjų bendruomenė buvo įsivėlusi į konfliktą dėl žemės su gentimi, kuriai priklausė išniekinta ir nužudyta mažametė.

Policija išveda nuteistąjį Deepaką Khajurią

Ši byla – viena iš didžiausio ažiotažo kada nors Indijoje sulaukusių. Ji paskatino šalies valdžią priimti naują įstatymą, kuriuo už vaiko iki 12 metų išžaginimą skiriama mirti bausmė.

Mergaitės motina dviem iš kaltais pripažintų asmenų reikalavo mirties bausmės – buvusiam valdininkui ir policijos pareigūnui Deepakui Khajuriai. Ji argumentavo, kad minėtieji asmenys buvo nusikaltimo sumanytojai.

„Man vaidenasi dukters veidas, tas skausmas niekada neatlėgs. Kai matau šalia žaidžiančius jos amžiaus vaikus, man plyšta širdis“, – BBC sakė dukters netekusi moteris.