Šis skandalas, pramintas „amžiaus afera“, išprovokavo masinius protestus ir nusmukdė nacionalinės valiutos vertę.

Buvusį premjerą Vladą Filatą parlamente sulaikė pareigūnai iš Moldovos kovos su korupcija agentūros.

Generalinis prokuroras Corneliu Gurinas kaltina V.Filatą, kuris šios buvusios sovietinės respublikos vyriausybei vadovavo 2009-2013 metais, prisidėjus prie maždaug 250 mln. JAV dolerių pasisavinimo iš šalies bankų sistemos.

Iš viso per vadinamąją bankų aferą prieš 2014 metų lapkritį vykusius parlamento rinkimus dingo daugiau nei milijardas dolerių.

Balandį Moldovos centrinis bankas išsiaiškino, kad trys šalies bankai nenustatytiems gavėjams suteikė paskolų už daugiau nei milijardą eurų - ši suma lygi maždaug dešimtadaliui šalies bendrojo vidaus produkto.

Už surakinimą antrankiais – mersedesas

Pinigų dingimas sukėlė pasipiktinimo audrą 3,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Praėjusį mėnesį tūkstančiai protestuotojų sostinėje Kišiniove ištisą parą dalyvavo didžiulėse demonstracijose, reikalaudami aukščiausių pareigūnų atsistatydinimo.

Anksčiau ketvirtadienį parlamentas patenkino generalinio prokuroro prašymą panaikinti ekspremjero teisinę neliečiamybę. Už tai balsavo 79 iš 101 deputato. Neliečiamybei panaikinti reikėjo mažiausiai 51 deputato balso.

Protestuotojų lyderiai sveikino V.Filato sulaikymą ir sakė, jog tai yra jų antikorupcinės kampanijos pergalė.

„Kišiniovo gatves užtvindžiusių protestuotojų pasipiktinimo banga privertė parlamentą eiti į kompromisą“, - sakė protestuotojų lyderis Renato Usatii (Renatas Usatyj), vadovaujantis prorusiškai „Mūsų partijai“ (Partidul Nostru).

„Tai pirmoji mūsų pergalė“, - sakė jis prie parlamento susirinkusiems demonstrantams.

Milijonierius verslininkas R.Usatyj, žadantis balotiruotis į prezidentus, anksčiau pažadėjo nupirkti mersedesą bet kuriam policininkui, kuris parlamente uždės antrankius ekspremjerui.

„Pigus šou“

Kaukėti pareigūnai 46 metų V.Filatą iš parlamento nuvežė į kovos su korupcija agentūros biurą, kur jam buvo pareikšti įtarimai dėl korupcijos, įskaitant kyšininkavimą, ir prekybos poveikiu. Už šiuos kaltinimus jam gali grėsti iki 15 metų kalėjimo. Ekspremjeras buvo sulaikytas 72 valandoms.

Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip antrankiais surakintas ekspremjeras vedamas iš parlamento pastato. Antivyriausybinių protestų dalyviai ketvirtadienį blokavo visus išėjimus iš parlamento, kad ekspremjeras negalėtų išvykti.

V.Filatas, aukščiausio rango šalies pareigūnas, kuriam buvo panaikinta teisinė neliečiamybė, visus kaltinimus neigia ir sako, kad šis tyrimas yra politiškai motyvuotas.

„Tai tiesiog pigus šou. Galiu įrodyti savo nekaltumą teisme“, - sakė jis žurnalistams.

Įstatymų leidėjai iš V.Filato vadovaujamos proeuropietiškos Liberalų demokratų partijos, kuri priklauso valdančiajai koalicijai, ketvirtadienį nebalsavo.

„Turime nenuginčijamų įrodymų, kad V.Filatas įvykdė sukčiavimą pasisavinant šimtus milijonų eurų iš Taupomojo banko, - sakė generalinis prokuroras C.Gurinas. - Tai labai rimtas nusikaltimas, kuris apima ir įrodymų naikinimą.“

JAV audito bendrovė „Kroll“, kuri aiškinasi, kur dingo pinigai, sako, kad pernai lapkričio 24-26 dienomis iš Taupomojo banko buvo pervesti maždaug 13,5 mrld. lėjų (apie 1 mlrd. JAV dolerių).

Gruodžio 1 dieną valstybė perėmė šio banko kontrolę.

Pinigai taip pat dingo iš Socialinio banko ir „Unibank“. Visiems trims bankams buvo paskirti Moldovos centrinio banko administratoriai, o jų nuostoliai buvo padengti iš valstybės atsargų.

Centrinio banko vadovas Dorinas Dragutanu praėjusį mėnesį paskelbė atsistatydinantis, tačiau atsisako prisiimti atsakomybę už bankų aferą.

Ketvirtadienį į mitingą prie parlamento buvo susirinkę apie 2 tūkst. protestuotojų.

Jie sako, kad pernai lapkritį į valdžią atėjusios proeuropietiškos partijos nepagerino ekonomikos valdymo ir neatsikratė kaltinimų dėl kyšininkavimo šalyje, kur šeimos vidutinės mėnesio pajamos sudaro kiek daugiau nei 300 JAV dolerių.

Moldovos premjeras Valeriu Streletas, vadovaujantis valdančiajai koalicijai, kuriai priklauso ir V.Filato partija, sako, jog neketina atsistatydinti.

„Vyriausybė tęs savo veiklą“, - sakė premjeras, pridūręs, kad jo atsistatydinimas „pamalonintų tuos, kurie linki Moldovai bloga“.