M. Zacharovai pareiškus, kad, vadovaujantis „istorine logika“, rumunų kalbą reikėtų vadinti moldavų kalba, o ne atvirkščiai, Moldovos URM pabrėžė, kad tai – suverenios valstybės vidaus reikalas.

„Oficialios Rusijos URM atstovės pareiškimas yra kišimasis į Moldovos vidaus reikalus. Tai mūsų suvereni teisė nuspręsti, kaip vadinti kalbą, kuria kalbame. Mums nereikia istorijos pamokų. Mes dar kartą kreipiamės į Rusiją, ragindami ją nesikišti į mūsų šalies vidaus reikalus“, – pažymėjo Moldovos diplomatijos žinyba.

Portalas primena, kad anksčiau M. Zacharova ir Rumunijos užsienio reikalų ministras Bogdanas Aurescu susiginčijo dėl valstybinės kalbos Moldovoje pavadinimo. Rusijos URM atstovė pareiškė, kad valstybinė kalba Moldovoje turėtų būti vadinama „moldavų kalba“. B. Aurescu atsakė, kad „moldavų kalba neegzistuoja“.

Moldovos parlamentas kovo 16 d. antruoju svarstymu pritarė įstatymo projektui, pagal kurį Konstitucijoje ir visuose kituose įstatymuose valstybinės kalbos pavadinimas bus pakeistas iš „moldavų“ į „rumunų“.

Moldavų ir rumunų kalbos priklauso romanų kalbų grupei ir yra giminingos. Vieni kalbininkai moldavų ir rumunų kalbas laiko ta pačia kalba, tik skirtingai vadinama, o kiti moldavų kalbą laiko savarankiška rytų romanų kalba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)