Sprendimas priimtas po to, kai Kišiniovas – teigiantis, kad partija veikia prieš šalies nacionalinius interesus – paprašė teismo priimti sprendimą dėl jos atitikimo Konstitucijai.

Pastaraisiais mėnesiais partija „Šor“ surengė kelias antivyriausybines demonstracijas sostinėje Kišiniove ir kituose šalies miestuose, kaltindama prezidentę Maią Sandu dėl didelių sąskaitų už elektrą ir kaltindama ją bandymu įtraukti Moldovą į karą Ukrainoje.

Kišiniovo valdžia teigia, kad protestai yra Rusijos sąmokslo nuversti dabartinę vyriausybę ir pakeisti ją palankia Kremliui dalis.

Pirmadienį priimtame sprendime teismas pritarė Kišiniovo argumentams. „Politinė partija „Šor“ pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai... Nuo šio sprendimo paskelbimo dienos ji laikoma likviduota“, – paskelbė teismas, pridurdamas, kad penki partijos atstovai 110 vietų parlamente galės toliau atstovauti savo rinkėjams, tačiau bus nepartiniai.

Partija skųs sprendimą Strasbūre įsikūrusiame Europos Žmogaus Teisių Teisme, žurnalistams sakė partijos advokatas Aureliu Colenco. „Tai piktnaudžiaujantis ir nusikalstamas sprendimas“, – sakė jis.

Prezidentė M. Sandu pasveikino teismo sprendimą. „Tai sprendimas, kurio laukė visuomenė, nes moldavai vertina ir nori gyventi demokratinėje teisinėje valstybėje, kurioje nusikalstamos organizacijos ne saugomos, bet joms neleidžiama užvaldyti valstybės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ji.

Kovo mėnesį prieš I. Šoro organizuotą mitingą policija suėmė tinklo, įtariamo vykdant Maskvos planus destabilizuoti mažą buvusią sovietinę valstybę, narius.

Balandį apeliacinis teismas partijos įkūrėją I. Šorą nuteisė kalėti 15 metų už pinigų plovimą, sukčiavimą ir piktnaudžiavimą pasitikėjimu. 36 metų I. Šoras 2019 metais pabėgo į Izraelį, o Moldovos valdžios institucijos nuo to laiko siekia jo išdavimo.

2022 metų spalį JAV įvedė sankcijas I. Šorui ir keliems kitiems Moldovos piliečiams už korupciją arba įtariamą bendradarbiavimą su Rusija siekiant pakenkti šalies demokratijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją