„Yra daug bendrumų tarp įvykių Kryme ir situacijos Padniestrėje“, - spaudos konferencijoje pareiškė Moldovos prezidentas Nicolae Timofti, kurį cituoja agentūra AFP.

Remiamas Maskvos, prorusiškas Padniestrės regionas 1992 metais atsiskyrė nuo Moldovos. Tačiau užsienis nepripažįsta jo nepriklausoma valstybe.

„Mes turime informacijos, kad imamasi konkrečių veiksmų padėčiai destabilizuoti“, - sakė N. Timoftis. Jis davė suprasti, kad Padniestrės parlamento vadovas paprašė Maskvos prijungti regioną prie Rusijos. „Tokie veiksmai yra kontraproduktyvūs, jie nenaudingi niekam - nei Moldovai, nei Rusijai“, - kalbėjo prezidentas. Tokie Rusijos veiksmai, kaip Kryme, esą būtų klaida.

Padniestrėje 60 proc. gyventojų yra rusakalbiai, maždaug kas antras yra rusas. Separatistinį regioną Maskva remia ekonomiška ir politiškai. 2006-aisiais 97,1 proc. Padniestrės gyventojų balsavo už prisijungimą prie Rusijos.

1992-aisiais pasibaigus kruviniems mūšiams dėl teritorijos, saugumą buvusioje konflikto zonoje prižiūri trišalės taikdarių pajėgos - Rusijos, Moldovos ir Padniestrės kariai. Tačiau Maskva, nepaisydama Moldovos vyriausybės valios, vis dar turi čia savo karių ir ginklų atsargų - nors 1999 metais pasiektas susitarimas juos atitraukti,

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)