Be to, pedagogė baugino moksleivius „Putino asmens sargybinių“ atvykimu ir liepė džiaugtis, kad šiais laikais, kitaip nei Sovietų Sąjungoje, už tokius dalykus nesušaudoma.

Mokytojos ir vyresniosios klasės moksleivių tarpusavio pokalbio įrašas buvo paskelbtas „Youtube“. Iš pradžių vaizdo įrašas buvo paskelbtas uždaroje grupėje socialiniame tinkle „VKontakte", pranešė svoboda.org.

Vienas su incidento aplinkybėmis susipažinęs mokyklos absolventas, nepanoręs atskleisti savo tapatybės, pasakojo, kad vaizdo įrašas atgarsio susilaukė lapkričio 13-ąją, antradienį, o nufilmuotas iš mokyklos suolo per pertrauką jis buvo prieš dieną.

„Mūsų prezidentas, kurį jūsų 10 A klasė vakar giliai įžeidė, o už tokį įžeidimą sovietų laikais būtų sušaudę, <…>, perduoda jums sveikinimą“, – vaizdo įraše pareiškia mokytoja, rodydama straipsnį laikraštyje „Angarskaja gazeta“. Straipsnio antraštė skelbia: „Prezidento sveikinimas“ (straipsnis skirtas vieno „Bogučiansko rajono plėtros fondo“ projekto pergalei pelno nesiekiančioms organizacijoms skirtame prezidentinių dotacijų konkurse).

Mokytoja nutildė moksleivę, pastebėjusią, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sveikinimą siunčia ne mokiniams, o Bogučianskui, taip pat apskritai nėra aišku, ką jis padarė Tajožnyj labui. J. Kovaliova keletą kartų pakartojo, kad moksleiviai kalbėti gali tik gavę mokytojos leidimą.

„Dar sykį kartoju: jei tik aš visa tai paviešinčiau ir iškviesčiau policiją... Bet tiesiog nenorėjau užtraukti gėdos mokyklai. Įkalbėjo vakar mane, nors aštuoni mokytojai prastai atsiliepia apie jūsų klasės elgesį, o dėl tokio elgesio pablogėjo ir akademiniai pasiekimai. Dar kartą sakau: dėkokite, kad nesiėmiau šito reikalo“, – aiškino mokytoja. Ji pareiškė neabejojanti, kad policija „greitai išsiaiškintų, kas tą padarė“.

„O tiems arba tam, kas tai užrašė, aš patariu: parašykite tą žodį, įdėkite į voką ir išsiųskite. Aš jums pasakysiu adresą: Maskva, Kremlius, prezidento administracija. Jie greitai atlėks čia ir išsiaiškins. Putinas turi asmens sargybinių! Jį saugo. O kažkoks 10 A klasės moksleivis ar moksleivė staiga ima ir apkaltina jį vagyste. Ar jūs turite įrodymų?“ – savo pamokymus tęsė J. Kovaliova.

Lapkričio 13-osios vakarą ant lentos „Putinas vagis“ užrašęs moksleivis prisipažino apie savo poelgį. Trečiadienį, lapkričio 14-ąją, mokykloje turėjo įvykti dar vienas šiam įvykiui skirtas susirinkimas, kuriame turėjo dalyvauti ir 10 A klasės auklėtoja.

Tai nebe pirmas kartas, kai mokytojai gąsdina moksleivius siaubingomis jų susidomėjimo politika ar dalyvavimo protesto akcijose pasekmėmis. Štai 2017-ųjų gruodžio 1 dieną Čeboksarų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Tatjana Sveklova moksleiviams surengė auklėjamąjį pokalbį, mat vienas moksleivis socialiniame tinkle „VKontakte“ pasidalino grupės „Navalnas LIVE“ įrašu, kuriame skelbtas konkursas ir buvo galima laimėti prizų. Mokytoja mokiniams rekomendavo prieš tampant kažkokios „VKontakte“ ar kito socialinio tinklo grupės nariu 53 kartus pagalvoti, kuo tai gali baigtis.

„Net ir vieną sykį ne ton pusėn metus žvilgsnį viskas gali baigtis vos ne FSB lygio tyrimu“, – moksleivius gąsdino pedagogė.

„Dar kartą sakau, jei kažkas iš jūsų užsimanysite pasidalinti kokiu nors įrašu, pagalvokite, kas už tokią žodžio laisvę jūsų lauks... Dabar ne 1937 metai, bet visgi“, – perspėjo A. Navalno grupę „absoliučiai ekstremistine“ vadinanti direktoriaus pavaduotoja.

Tais pačiais metais Murmansko mokykloje nežinoma moteris civilinės saugos pamokoje baugino devintos klasės moksleivius ir uždraudė jiems eiti į rugsėjo 15-osios vakarą numatytą susitikimą su opozicijos atstovu A. Navalnu. Ji pasitelkė moksleivio iš Vladikaukazo pavyzdį – jis parašė trumpą komentarą po įrašu apie liepos 12-osios mitingą: „Normaliai. Reikia eiti“. Netrukus į namus atvyko kovos su ekstremizmu centro darbuotojai ir pareikalavo prieigos prie moksleivio kompiuterio.

Moteris perspėjo, kad jei mokiniams rūpi jų ateitis ir baigę mokyklą jie ketina siekti aukštojo išsilavinimo, į susitikimą su A. Navalnu geriau jau neiti.