Vietos švietimo taryba naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad pradinėje mokykloje „Taimei“, įsikūrusioje prabangiame Tokijo Gindzos rajone, „Armani“ uniformos, už kurias mokės tėvai, įvedamos nuo balandžio.

Nors mokykla sako, kad naujosios uniformos nėra privalomos, kritikai tvirtina, jog tėvai jausis priversti jas pirkti, jei norės, kad jų vaikai nebūtų prastesni.

Naujienų agentūra „Kyodo“ pranešė, jog vietos švietimo taryba gavo virtinę skundų iš tėvų, kurių neįtikino mokyklos paaiškinimas dėl garsaus dizainerio uniformų privalumų.

Laiške, kuriuo informavo apie naująsias uniformas, administracija nurodė, jog taip siekiama susieti prieš 150 metų įsteigtą mokyklą su prestižiniu Gindzos rajonu.

Tačiau visuomenės nuomonės tai nepaveikė.

„Turėtų būti kalbama ne apie dizainerių prekės ženklus ar tradicijas. Pareigūnams derėjo galvoti apie vaikus ir priimti sprendimą surengus diskusijas“, – nacionaliniam transliuotojui NHK sakė vienas tėvų, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Tai piktina, vaikų (drabužių) dydžiai keičiasi“, – internete komentavo vienas nepatenkintas vartotojas.

Naująją uniformą sudaro griežto kirpimo švarkai ir priedai, pavyzdžiui, krepšiai, dėl kurių bendra komplekto kaina gali padidėti iki 90 tūkst. jenų (670 eurų). Tokią kainą kitas komentatorius pavadino „tiesiog per didele greitai augančių vaikų uniformoms“.

Opozicijos parlamentaras Manabu Terada šį klausimą iškėlė per parlamento sesiją. Jis reiškė abejones, ar tokių brangių uniformų reikia valstybinėje mokykloje, kurią lanko vaikai iš įvairių visuomenės sluoksnių.

Paprašytas pakomentuoti šį klausimą, finansų ministras Taro Aso, kuris pats garsėja pagal užsakymą siūtais Savilio gatvės stiliaus kostiumais, pripažino, kad, jo nuomone, minimos uniformos yra „brangios pradinei mokyklai“.

„Gali būti problemiška, jei bent vienas moksleivis negalės sau jos leisti“, – sakė jis.

Italų mados namai „Armani“ Japonijoje yra išlaikę ypatingą, su kai kurių žmonių nostalgija susijusį prestižą – kai kas juos sieja su ekonomikos bumo metais.

Tačiau tie laikai seniai praėjo ir brangios uniformos kai kam atrodo nederamos.

„Šios uniformos daug brangesnės už kostiumus, kuriuos nešioju“, – piktinosi vienas komentatorius.