Painiava atsirado todėl, kad 41-erių metų amžiaus buhalteris gruodžio 8 d. sunegalavo dėl komplikacijų po apsilankymo pas odontologą. Koronaviruso sukelti simptomai (karščiavimas ir kiti) pasireiškė gruodžio 16-ąją, kai nemažai Huanano darbuotojų jau skundėsi COVID-19 sukeliamos infekcijos požymiais, įskaitant jūros gerybių pardavėją, kuriai simptomai prasidėjo gruodžio 11 d., tvirtinama ketvirtadienį žurnale „Science“ išspausdintame tyrime.

Buhalteris gyveno už 30 kilometrų nuo turgaus ir jame nesilankė. Tikriausiai jis užsikrėtė nuo kitų gyventojų, koronavirusui pradėjus plisti Uhane, mano studijos autorius Michaelis Worobey, vadovaujantis Tusono Arizonos universiteto Ekologijos ir evoliucinės biologijos katedrai.

Remiantis M. Worobey tyrimo išvadomis, galima daryti prielaidą, kad Huanano turgus buvo pradinio protrūkio šaltinis, o ne tik vieta, kur SARS-CoV-2 sparčiai išplito po vadinamojo superplatinimo įvykio.

M. Worobey žurnale „Science“ paskelbtame straipsnyje apibendrino svarbiausius įvykius nuo 2019 metų gruodžio iki 2020 metų sausio mėnesio.

Jis sudarė pirmųjų žinomų atvejų laiko juostą, sudarytą iš įvairių šaltinių, įskaitant laikraščių pranešimus ir prieinamus ligoninių duomenis.

Pasak M. Worobey, tai, kad dauguma pirmųjų simptominių atvejų gali būti siejami su Huanano gyvūnų turgumi, yra „svarus įrodymas“, kad pandemija kilo būtent šiame turguje.

Mokslininkai dar nenustatė SARS-CoV-2 kilmės. Diskusijos apie šio viruso genezę apima dvi konkuruojančias teorijas: koronavirusas ištrūko iš laboratorijos arba koronavirusą žmonėms perdavė gyvūnai. Giminingų koronavirusų, įskaitant aptinkamus tarp šiauriniame Laose ir Kambodžoje kalkakmenio urvuose gyvenančių šikšnosparnių, tyrimai remia pastarąją hipotezę, ypač atsižvelgiant į tai, kad infekcijai neatspariais gyvais gyvūnais buvo prekiaujama Uhano šviežios mėsos ir žuvų turguose, taip pat ir Huanano turguje.

Nė vienas iš Huanano turgaus ar bet kurio kito Uhano gyvūnų turgaus paimtas gyvas žinduolis nebuvo ištirtas dėl SARS-CoV-2 giminingų virusų. Be to, sausio 1 d. Huanano turgus buvo dezinfekuotas ir uždarytas, nurodė M. Worobey.

„Vis dėlto tas faktas, kad dauguma ankstyvųjų simptominių atvejų buvo susiję su Huanano turgumi, konkrečiai, su jo vakarine dalimi, kur narvuose buvo laikomi usūriniai šunys, yra tvirtas įrodymas, jog pandemija prasidėjo gyvų gyvūnų turguje“, – sakė jis.

Nors galbūt niekada nepavyks gauti giminingų virusų pavyzdžių iš gyvūnų, nes jie nebuvo testuojami dėl COVID-19 prasidėjus protrūkiui, įtikinamų įrodymų, kad naujuoju koronavirusu žmones užkrėtė Huanano turguje laikyti laukiniai gyvūnai, gali būti surinkta atlikus ankstyvųjų atvejų erdvinių modelių analizę, pridūrė mokslininkas.

Taip pat šią hipotezę sustiprintų papildomi genominiai duomenys, įskaitant SARS-CoV-2 mėginius iš Huanano turgaus, ir papildomi epidemiologiniai duomenys, paaiškino studijos autorius.

„Nuo šio tyrimo priklauso gebėjimas užkirsti kelią ateities pandemijoms“, – pareiškė M. Worobey.

Anksčiau turgaus teorija buvo sukritikuota dėl to, kad sveikatos priežiūros institucijos apie įtartiną ligą, susijusią su Huanano turgumi, įspėjo dar 2019 m. gruodžio 30 d. Neva būtent todėl šioje vietoje buvo nustatyta daugiau atvejų nei kitur – dėmesys jau buvo atkreiptas, rašo „The Guardian“.

Ieškodamas kontrargumentų, prof. M. Worobey išanalizavo dviejų ligoninių pranešimus apie susirgimų atvejus, nustatytus prieš sveikatos priežiūros institucijoms paskelbiant pavojų. Dauguma šių atvejų taip pat buvo susiję su Huanano turgumi, o nesusiję vis tiek geografiniu požiūriu buvo sutelkti netoli jo.

„Šiame 11 mln. gyventojų turinčiame mieste pusė ankstyvųjų atvejų yra susiję su vieta, plotu prilygstančia futbolo stadionui, – „The New York Times“ sakė prof. M. Worobey. – Tampa labai sunku paaiškinti koronaviruso išplitimą, jeigu jo protrūkis prasidėjo ne Huanano turguje.“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tyrėjų komandai priklausęs ligų ekspertas Peteris Daszakas teigė, kad jį įtikino prof. M. Worobey analizė.

„Gruodžio 8-oji buvo klaidinga data“, – „The New York Times“ nurodė jis.

Praėjusį mėnesį PSO subūrė naują ekspertų grupę koronaviruso kilmei ištirti.

Pirmą kartą virusas Uhano mieste pasirodė 2019 metų pabaigoje.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų grupei buvo leista nuvykti į Kiniją daugiau nei po 12 mėnesių, tačiau ji grįžo be aiškių rezultatų.

Grupė pranešė, kad nėra visiškai aišku, ar pandemija kilo būtent turguje.

Kinija nenori leisti atlikti tolesnių tyrimų vietoje. JAV vyriausybė yra viena iš tų, kurios kaltina Kiniją slepiant informaciją nuo ekspertų.

Pekinas kaltina JAV ir kitas šalis, kad jos naudojasi pandemija ir jos priežasčių paieškomis, siekdamos pradėti politinius išpuolius.