Priešiškumas ir baimė dėl islamiškos linijos, kurią palaiko prezidentas Mohamedas Mursi ir jo Musulmonų brolija, - ne tiek pats projekto tekstas - yra pagrindinės priežastys, kurias nurodė daug rinkėjų, pareiškusių "ne" naujajai konstitucijai.

"Balsuoju, nes nekenčiu Musulmonų brolijos. Jie - melagiai", - sakė 57 metų buhalteris Abbasas Abdel Azizas, laukęs eilėje prie rinkimų apylinkės Kairo centriniame Sayyedos Zeinab rajone.

"Balsavau už Mursi ir tai buvo didelė klaida. Ši konstitucija neuždraudžia vaikams dirbti ir sudaro sąlygas nepilnamečių santuokoms", - sakė 65 metų bedarbis Ali Mohammedas Ali.

Netoliese policija ir armija saugojo pagrindinius mokyklos, kurioje įrengta rinkimų apylinkė, vartus, kad nebūtų jokio smurto, kuris nuo praėjusio mėnesio temdo ir M.Mursi bei konstitucijos šalininkų, ir jų priešininkų protestus.

Tačiau toje pačioje eilėje prie rinkimų apylinkės buvo ir tokių žmonių, kurie pritaria naujajai konstitucijai - dėl to, ką vadina jos privalumais.

"Perskaičiau konstituciją, kad pažiūrėčiau, ar tai, ką sako opozicija, yra tiesa, ir (pamačiau, kad) ne. Tai - gera konstitucija", - sakė pensininkė Enayat Sayyed Mustafa.

Tik moterims skirtoje rinkimų apylinkėje sostinės Šubros rajone, kur gyvena daug krikščionių koptų, tvyrojo tam tikras chaosas, nes moterys nesuprato, kurioje klasėje turėtų atiduoti savo balsus.

Neraštingų rinkėjų organizatoriai turėjo garsiai klausti, ar jie nori balsuoti "už", ar "prieš", pranešė AFP fotografas.

Ir čia visuomenės susiskaldymas buvo akivaizdus.

28 metų krikščionė Sally Rafid, atiduodama savo balsą sakė: "Konstitucijoje yra daug dalykų, su kuriais žmonės nesutinka, ir tai - ne tik straipsniai dėl religijos. Aš balsuoju prieš ją".

Ketvirtą dešimtį metų einanti musulmonė su hidžabu, kuri atėjo su mažu sūneliu ir nurodė tik savo pavardę Sabbah, nesutiko.

"Konstitucija - puiki, - sakė ji. - Ir su ja laisvė didėja. Ir (joje) yra straipsnių dėl religijos ir islamo teisės, kurių ankstesnė konstitucija deramai nesiėmė".