„Mitingo Sacharovo prospekte organizatoriai kreipėsi į Maskvos policiją, kad Liubov Sobol ir kiti mitingo dalyviai ketina surengti provokacijų vykstant suderintam renginiui“, – sakoma policijos spaudos tarnybos pranešime.

Pareigūnai savo ruožtu paragino visus renginio dalyvius „laikytis galiojančių įstatymų, neleisti įvykti viešosios tvarkos pažeidimų“.

Pastarąsias kelias savaites tūkstančiai maskviečių dalyvavo protestuose prieš tarnybų atsisakymą įregistruoti dešimtis populiarių opozicijos kandidatų miesto tarybos rinkimams, vyksiantiems rugsėjį.

Sostinės pareigūnai savo ruožtu pradėjo susidorojimo kampaniją: buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl „masinių neramumų“ ir per du pastaruosius nesankcionuotus mitingus – liepos 27-ąją ir rugpjūčio 3-ąją – sulaikyta beveik 2 400 žmonių.

Policijos duomenimis, mitingo vietoje iki šeštadienio 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku susirinko apie 7 000 žmonių.

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkurto „Kovos su korupcijos fondo“ (FBK) teisininkė L. Sobol, taip pat tapusi viena iš rinkimams neįregistruotų kandidatų, šeštadienį pranešė, kad buvo sulaikyta parašų rinkimo centre prieš prasidedant naujausiam mitingui.

„Krata Parašų rinkimo centre. Į mitingą nenuvažiuosiu“, – per „Twitter“ parašė L. Sobol ir pridūrė, kad pareigūnai ją išsivežė.

Maskvos valdžia suteikė leidimą rugpjūčio 10-ąją surengti mitingą su šūkiu „Susigrąžinsime teisę į rinkimus“ Akademiko Sacharovo prospekte. Akcijoje, kaip planuojama, vyksianti nuo 14 iki 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, leista dalyvauti iki 100 tūkst. žmonių.

Tačiau kai kurie neįregistruotų kandidatų šalininkai sakė, kad protestai Maskvos gatvėse galbūt bus tęsiami ilgiau.

Papildyta 17:45

Praėjo be incidentų

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, mitingas baigėsi apie 16 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. Šiek tiek po 14 val. prasidėjęs renginys truko daugiau nei dvi valandas.

Apie incidentus per mitingą nepranešama. Teisėsaugos pareigūnai netrukdė koncertuoti reperiui Face ir kelioms grupėms, nors sostinės valdžia leidimo renginio metu surengti muzikinę programą nedavė.

Baigiantis demonstracijai pasigirdo raginimų surengti „pasivaikščiojimą“ po Maskvą, nepaisant valdžios įspėjimų, kad tai prieštarautų įstatymams. Vienas iš mitingo dalyvių, raginusių tą daryti, buvo sulaikytas.

Rusijos teisėsaugos 16 val. paskelbtais duomenimis, mitinge dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių. Opozicijos grupės „Baltasis skaitiklis“ skaičiavimu, šis skaičius viršijo 49 tūkstančius.

Maskvos valdžia leido akcijoje dalyvauti iki 100 tūkst. žmonių.