„Ryškus švytėjimas“ buvo pastebėtas virš Kyjivo apie 22.00 val. (19.00 val. Grinvičo laiku), „Telegram“ parašė Kyjivo karinės administracijos vadovas Serhijus Popko. Pasak jo, aktyvavosi oro pavojaus signalas, tačiau „oro gynyba nesuveikė“.

„Preliminariais duomenimis, šis reiškinys įvyko dėl to, kad į Žemę nukrito NASA kosminis palydovas“, – sakė S. Popko.

Tačiau NASA atstovas spaudai paneigė šį vertinimą, AFP sakydamas, kad minėtas palydovas „vis dar yra orbitoje“.

Šią savaitę JAV kosmoso agentūra buvo paskelbusi, kad trečiadienį į atmosferą sugrįš baigiantis darbą 300 kg svorio kosminis aparatas „Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager“ (RHESSI).

Kosminis aparatas RHESSI, naudotas Saulės žybsniams stebėti, į žemąją Žemės orbitą buvo iškeltas 2002 metais, o jo eksploatacija nutraukta 2018-aisiais, nurodė NASA.

Ukrainos karinės oro pajėgos taip pat sakė, kad blyksnis buvo „susijęs su palydovo / meteorito kritimu“.

Ukrainos socialinėje žiniasklaidoje pasipylė spekuliacijos ir memai po to, kai keliuose kanaluose paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip dangų virš Kyjivo nušviečia galingas blyksnis.

„Nors socialinę žiniasklaidą linksmina skraidančios lėkštės memai... prašome nenaudoti oficialaus karinių oro pajėgų simbolio memams kurti!“ – pareiškė Ukrainos karinės oro pajėgos.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime NASA teigė besitikinti, kad didžioji palydovo RHESSI dalis sudegs jam įskriejus į atmosferą.

„Tačiau tikėtina, kad kai kurie komponentai nukris į Žemę“, – sakė NASA, pridurdama, kad pavojus, jog kam nors Žemėje gali būti padaryta žala, yra nedidelis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją