Praeitą savaitę Vašingtone rastas negyvas Michailas Lesinas, buvęs žiniasklaidos ministras ir „Gazprom-Media“ generalinis vadovas, skelbia inopressa.ru.

„Policija skelbia, kad laukiama skrodimo rezultatų, esą tik tada bus nustatyta ir oficialiai paskelbta jo mirties priežastis“, – teigiama straipsnyje. Rusijos Federacijos ambasada Jungtinėse Valstijoje tvirtina, kad M. Lesinas mirė nuo širdies smūgio. Šią versiją pateikia ir RT, ir velionio artimieji, kurių žodžius cituoja Rusijos žiniasklaida.

Nepaisant to, sekmadienį Rusijos valdžios kritikai viešai suabejojo tokia įvykių versija. Buvęs Rusijos vicepremjeras ir generalinis „Gazprom-Media“ direktorius Alfredas Kochas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ teigia: „Kodėl gi ambasada taip primygtinai nori, kad visi manytų, jog jis mirė nuo širdies smūgio? Gali būti, kad jie labai bijojo, kad M. Lesinas, mainais į tyrimo nutraukimą, ką nors papasakos FTB?“. A. Kochas galvoje turėjo galimą M. Lesino veiklos tyrimą, kurio dėl įtarimų korupcija ketino imtis Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas ir FTB, pabrėžia „The Financial Times“.

2014 metų liepą Amerikos senatorius Rogeris Wickeris išsakė mintį, jog M. Lesinas galimai galėjo turėti ryšių su asmenimis, kuriems Amerika pritaikė sankcijas. Jis tvirtino, kad R. Wickeris Los Andžele įsigijo kelis namus, kurių bendra vertė siekia 28 mln. dolerių, ir ten apgyvendino artimus giminaičius“, rašo „The Financial Times“.

Michailas Lesinas

Straipsnio autoriai teigia: „R. Wickerio prašymas buvo perduotas tiek Jungtinių Valstijų teisingumo departamentui, tiek FTB. Pareigūnai ėmėsi jį svarstyti. M. Lesino mirtis reiškia, kad dabar klausimas bus baigtas“.

M. Lesinas, kuriam buvo 57 metai, mirė ketvirtadienį „Dupont Circle“ viešbutyje. Rusijos žiniasklaida, remdamasi informacija, gauta iš artimųjų, pranešė, kad mirties priežastis buvo širdies smūgis.

Praeityje M. Lesinas buvo už spaudą atsakingas ministras, o vienu metu vadovavo galingai „Gazprom-Media Holding“ žiniasklaidos įmonių grupei, bet pernai atsistatydino.

M. Lesino mirties aplinkybes tiria JAV policija.

Pernai JAV Misisipės valstijos senatorius Rogeris Wickeris ragino imtis tyrimo dėl M. Lesino, teigdamas, kad jo turtai „kelia rimtų klausimų“.

Senatorius parašė laišką JAV Teisingumo departamentui, kuriame teigė, kad baigęs valstybės tarnautojo karjerą rusas savo šeimai už 28 milijonus JAV dolerių nupirko nekilnojamojo turto Los Andžele.

R. Wickeris suabejojo, kaip buvęs tarnautojas galėjo nusipirkti ir išlaikyti prabangų turtą, bei teigė, kad į sandorį galėjo būti įsivėlę žmonės ir grupės, įtrauktos į JAV sankcijų sąrašą.

Pasak BBC, M. Lesinas buvo laikomas „vienu įtakingiausių veikėjų Rusijos žiniasklaidos rinkoje ir valdžioje“.

2004-2009 m. jis buvo prezidento patarėjas ir patarinėjo kuriant TV kanalą „Russia Today“.

TASS pranešė, kad penktadienį V. Putinas gyrė M. Lesino įnašą kuriant modernią Rusijos žiniasklaidą.

JAV senatorius teigė, kad M. Lesinas „vadovavo Kremliaus pastangoms cenzūruoti nepriklausomus Rusijos televizijos kanalus“.