77 metų prezidentas antradienio vakarą mirė Londone, kur buvo gydomas. Lydimas šeimos narių, jis į Didžiąją Britaniją gydytis atvyko prieš dešimt dienų.

Jau kurį laiką buvo kalbama, kad prezidentas sunkiai serga. M. Sata dar dalyvavo rugsėjį vykusiuose JT Generalinės Asamblėjos visuotiniuose debatuose, tačiau planuotos kalbos nepasakė. Po to jis dingo iš viešumos.

M. Sata Zambijai vadovavo nuo 2011 metų. Prieš išvykdamas gydytis į Londoną jis savo įgaliojimus perdavė gynybos ministrui Edgarui Lungu.

Remiantis konstitucija, dabar šalyje per 90 dienų turi būti surengti nauji prezidento rinkimai. Kandidatais juose laikomas ir E. Lungu, ir viceprezidentas Gui Scottas. Jei būtų išrinktas, G. Scottas taptų pirmuoju baltaodžiu prezidentu Afrikoje nuo tada, kai 1994-aisiais baigėsi PAR vadovo Frederiko Willemo de Klerko kadencija.

Tapęs prezidentu, M. Sata žadėjo kovoti su korupcija. Tačiau kritikai kaltino prezidentą, kad jam kova su kyšininkavimu yra tik dingstis pašalinti politinius priešininkus.