„Jorge Sampaio šiandien mus paliko, drauge palikdamas mums ne tik laisvės, bet ir lygybės paveldą“, – pareiškė prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa.

Vyriausybė paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą, skirtą J. Sampaio atminimui, jis prasideda šeštadienį.

„Mes lenkiamės žmogaus, kuris visuomet buvo pavyzdys, atminimui“, – sakė ministras pirmininkas Antonio Costa.

J. Sampaio buvo Portugalijos prezidentas 1996–2006 m. Jis turėjo širdies problemų ir rugpjūčio pabaigoje buvo paguldytas į ligoninę.

Gimęs vidurinės klasės šeimoje Lisabonoje 1939 m., J. Sampaio įžengė į politiką 1962 m., studijuodamas teisę, kai suorganizavo universitetų streikus prieš Antonio Salazaro diktatūrą. Išlaikęs advokato egzaminą, jis ėmėsi ginti kelis politinius kalinius.

1978 m., praėjus ketveriems metams po diktatūrą nuvertusios Gvazdikų revoliucijos, J. Sampaio įstojo į Socialistų partiją. 1989 m. jis tapo partijos vadovu – tais pačiais metais, kai buvo išrinktas Lisabonos meru.

Jis lengvai laimėjo 1996 m. prezidento rinkimus, pirmajame rate įveikęs savo priešininką iš dešiniųjų Anibalą Cavaco Silvą. Po dviejų kadencijų prezidento poste tęsė darbą Jungtinėse Tautose, be kitų pareigų, buvo specialusis pasiuntinys kovoje su tuberkulioze.

Po jo mirties liko du vaikai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją