Ketvirtadienį 68 metų Li Keqiangas patyrė širdies smūgį ir po vidurnakčio mirė Šanchajuje, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Per 10 metų, kai buvo premjeras vadovaujant Xi Jinpingui, Li Keqiangas puoselėjo modernesnio Komunistų partijai ištikimo pareigūno įvaizdį lyginant su griežtesniais kolegomis. Karjeros biurokratas, laisvai kalbėjęs angliškai, eidamas pareigas rėmė ekonomikos reformas.

Li Keqiangas buvo menkesnio rango partijos pareigūno sūnus skurdžioje Rytų Kinijos Anhui provincijoje ir per 1966–1976 m. kultūrinę revoliuciją buvo pasiųstas į kaimą dirbti fizinio darbo. Pekino universitete jis įgijo teisininko diplomą ir, bendramokslių teigimu, perėmė vakarietišką ir liberalią politikos teoriją, išvertė britų teisėjo knygą apie teisę. Tačiau praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį priartėjęs prie valdžios ir tapęs biurokratu savo pažiūras sugriežtino, kai tuo metu buvę bendramoksliai 1989 m. išėjo į Tienanmeno aikštę protestuoti.

Li Keqiangas tapo aukščiausiu valdančiosios Komunistų partijos pareigūnu Henano provincijoje ir Liaoninge šiaurės rytuose, abiejų regionų ekonomika augo. Vėliau jis buvo paaukštintas į tuometinio premjero Wen Jiabao pavaduotojus. Jo pastangas įveikti didžiulius Kinijos ekonomikai iškilusius iššūkius ribojo milžiniškas Xi Jinpingo, kurio varžovu jis kadaise buvo laikomas, autoritetas.

Per Li Keqiango kadenciją Kinijos ekonomika pradėjo lėtėti. Kai pasitraukė iš pareigų, šalis išgyveno mažiausią per pastaruosius dešimtmečius augimą. Xi Jinpingo sąjungininko Li Qiango, buvusio Šanchajaus partijos boso, paskyrimas jo įpėdiniu šiais metais laikomas ženklu, kad jo reformų darbotvarkė nustumta į šalį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją