J. Delors’as mirė miegodamas savo namuose Paryžiuje trečiadienį, jam buvo 98-eri, sakė ji.

J. Delors’as, socialistas, padarė aukšto lygio politinę karjerą Prancūzijoje, valdant prezidentui Francois Mitterrand’ui 1981–1984 m. ėjo finansų ministro pareigas. Tačiau 1995 m. jis atsisakė kandidatuoti į prezidentus, nors apklausose pirmavo didžiule persvara, o vėliau šį sprendimą paaiškino „per dideliu nepriklausomybės troškimu“.

Jis vadovavo Europos Komisijai nuo 1985 iki 1995 m., per tą dešimtmetį buvo žengti dideli žingsniai bloko integracijos link. Tuo metu buvo sukurta bendra rinka, sudaryti Šengeno susitarimai dėl kelionių be pasų, įsteigta studentų mainų programa „Erasmus“ ir sukurti bendri bloko pinigai eurai.

Jo siekis didinti integraciją susidūrė su pasipriešinimu kai kuriose šalyse narėse, ypač Didžiojoje Britanijoje vadovaujant ministrei pirmininkei Margaret Thatcher. Vėliau J. Delors’as įkūrė ekspertų grupes, kurių tikslas buvo skatinti Europos federalizmą, o pastaraisiais metais perspėjo apie populizmo pavojų Europoje, taip pat ragino „ryžtingai“ tvarkytis su „Brexito“ padariniais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją