„Du minosvaidžio sviediniai, kuriuos paleido teroristai, nukrito sporto stadiono „Tishreen“ teritorijoje Damasko Baramkos rajone; per treniruotę žuvo futbolo komandos „al Wathba“ žaidėjas, o dar keli kiti buvo sužeisti“, - sakoma pranešime.

Valstybinės naujienų agentūros SANA išplatintos nuotraukos, kuriose kruvinas krepšys ir liūdintys aukos komandos draugai:

Krikščionims gresia pavojus, tačiau jie nėra specialiai puldinėjami

Netylant informacijai apie smurtą Sirijoje, savo poziciją pareiškė ir šios šalies krikščionys. Pasak jų, pilietinio karo krečiamoje Sirijoje jie patiria tuos pačius pavojus kaip musulmonai, tačiau jų bendruomenė netapo specifiniu taikiniu. Tai trečiadienį nurodė šiaurinio Alepo miesto chaldėjų vyskupas Antoine'as Audo, dalyvaujantis trijų dienų regioninėje katalikų labdaros organizacijos "Caritas" konferencijoje Jordanijoje, sakė naujienų agentūrai AFP, kad krikščionys Sirijoje taip pat nėra prievarta iškeldiname, tačiau stengiasi rasti prieglobstį kitur dėl nestabilumo šalyje.

„Nemanau, kad Sirijos krikščionys yra taikiniai, nors jiems gresia pavojus, kaip ir mūsų kenčiantiems broliams musulmonams“, - sakė A.Audo, kuris taip pat vadovauja Sirijos "Caritas", suteikusiam pagalbą daugiau nei 25 tūkst. žmonių toje šalyje.

„Sirijos krikščionys nėra išvaromi, tačiau dėl neramumų Sirijoje jie, kaip ir kiti žmonės, mėgina ieškoti prieglobsčio saugiose vietose“, - pridūrė jis.

Sirijos krikščionys, kurie sudaro 5 proc. tarp 23 mln. šalies gyventojų, liko neutralūs per konfliktą, kuris, pasak Jungtinių Tautų (JT), per pastaruosius 23 mėnesius nusinešė jau bent 70 tūkst. žmonių gyvybių.

Tuo tarpu Vatikano delegacija ir Artimųjų Rytų katalikų lyderiai trečiadienį pradėjo trijų dienų derybas Jordanijoje, tardamiesi dėl pagalbos Sirijos pabėgėliams.

Vatikano humanitarinių reikalų departamento „Cor Unum“ vadovas kardinolas Robertas Sarah  taip pat atvyko į konferenciją Jordanijoje.

„Bažnyčia nepalaiko Sirijos krikščionių emigracijos, - R.Sarah sakė AFP po susitikimo su sirais pabėgėliais Jordanijos šiauriniame Zarkos mieste. - Tačiau tam tikrais atvejais, jeigu krikščionių šeimos praranda viską, įskaitant viltį gyventi savo šalyje, niekas negali sulaikyti nuo pastangų pradėti gyvenimą kitoje šalyje.“

Rusija: Sirijos konflikto šalys gali sunaikinti viena kitą

Tuo tarpu Rusija trečiadienį paragino Sirijos režimą ir sukilėlius skubiai nutraukti jau beveik dvejus metus trunkantį konfliktą ir perspėjo, kad karinio sprendimo ieškojimas gali nuvesti prie abipusio susinaikinimo.

„Laikas užbaigti šį dvejų metų konfliktą“, - po susitikimo su Arabų Lygos vadovu Nabilu al Arabi ir kitais aukščiausio rango arabų šalių diplomatais sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Nė viena šalis negali sau leisti kliautis kariniu sprendimu, nes tai - kelias į niekur, kelias į abipusį susinaikinimą“, - sakė S.Lavrovas.

Sirijos šiaurėje per raketų smūgį žuvo bent 33 žmonės

Sirijos pajėgų raketų smūgis antradienį sulygino su žeme kelis pastatus neturtingame Alepo miesto rajone, o per šią ataką žuvo mažiausiai 33 žmonės, iš jų beveik pusė - vaikai, pranešė prieš Damasko režimą nusistatę aktyvistai.

Daug žmonių įstrigo po sugriuvusių namų griuvėsiais ir betono nuolaužų krūvomis. Žuvusiųjų dar gali padaugėti, jeigu bus rasta daugiau lavonų.

Numanomas raketų "žemė žemė" smūgis gana ramiame rajone, kurį jau daugelį mėnesių laikė užėmę kovotojai su režimu, priminė, kaip sunku opozicijos sukilėliams ginti teritoriją, kai režimo pajėgų ginkluotė tebėra smarkiai pranašesnė.

Tuo tarpu valstybinė naujienų agentūra SANA paskelbė, jog du minosvaidžio sviediniai sprogo Damaske netoli vienos iš prezidento Basharo al Assado rezidencijų. Ta ataka tapo simboliniu smūgiu lyderiui, mėginančiam išsaugoti tebefunkcionuojančios valstybės įvaizdį, nors sukilėliai palaipsniui artėja prie jo valdžios centro.

Apie žmones, kurie būtų nukentėję per ataką Damaske, nepranešama, taip pat neaišku, ar B.al Assadas tuo metu buvo toje rezidencijoje, nes sostinėje yra dvi kitos.

Ši ataka buvo pirmasis patvirtintas smūgis netoli prezidento rezidencijos ir dar vienas ženklas, kad pilietinis karas apima teritorijas, kurios anksčiau buvo laikomos saugiomis.

"Tai aiški žinia režimui, kad nuo šiol niekur nėra saugu", - sakė Damaske veikiantis aktyvistas Khaledas al Shami  su kuriuo buvo susisiekta per internetinių pokalbių programą "Skype".

"Faktas, kad jiems teko tai paskelbti, reiškia, kad jie nebegali nuslėpti, kad vyksta Damaske", - pridūrė jis.

SANA nurodė, kad "teroristai" paleido minosvaidžių sviedinius, kurie pataikė netoli pietinės Tišrino rūmų sienos sostinės šiaurės vakariniame Muhadžirino rajone. Vyriausybė visus prieš režimą kovojančius sukilėlius vadina teroristais.

B.al Assadas Tišrino rūmuose dažnai priima svečius ir apgyvendina užsienio pareigūnus per jų vizitus Sirijoje.

Tuo tarpu prieš režimą kovojantys aktyvistai pranešė, kad raketų smūgis šiauriniame Alepo mieste sulygino su žeme kelis pastatus ir užmušė mažiausiai 33 žmones. Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija "Syrian Observatory for Human Rights" nurodė, kad tarp aukų buvo 14 vaikų ir penkios moterys.

Internete paskelbtuose mėgėjiškuose vaizdo įrašuose matomi daugybė vyrų, naršančių sugriautų pastatų nuolaužas neturtingame Džabal Badro rajone, ieškodami galimai įstrigusių žmonių.

Jie šaukė "Allahu Akbar" (Dievas visų didesnis), kai grupė vyrų pakėlė vieną lavoną, susuptą į rausvą antklodę.