Duodamas interviu televizijos „Fox News“ sekmadieninei naujienų apžvalgai M. Pompeo atsisakė atskleisti, kurioms šalims, tebeimportuojančioms Irano naftą, laikinai nebus taikomos JAV baudžiamosios priemonės. Tačiau jis sakė, kad šioms aštuonioms neįvardytoms valstybės „reikia truputį daugiau laiko, kad jos pasiektų nulį“ Irano naftos pirkimų atžvilgiu.

Diplomatijos vadovas neatmetė galimybės, kad D. Trumpo administracija pratęs šių išimčių galiojimą ilgiau kaip šešis mėnesius.

M. Pompeo tvirtino, kad nepaisant kelioms šalims suteiktų išimčių, „šios sankcijos jau padarė milžinišką poveikį“. Jis pridūrė, kad D. Trumpo taikoma „maksimalaus spaudimo politika visiškai įsigalios nuo rytojaus (pirmadienio)“.

Šių metų gegužę D. Trumpas paskelbė, kad Jungtinės Valstijos traukiasi iš daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos, ir pranešė, kad bus grąžintos anksčiau taikytos sankcijos, įsigaliojančios pirmadienį. M. Pompeo sakė, kad šios priemonės turi „pakeisti Irano režimo elgesį“, ypač jo teikiamą paramą teroristinėms grupuotėms, tokioms kaip Libano „Hizbollah“.

Sekmadienį išvykdamas iš Baltųjų rūmų į rinkimų politinės kampanijos renginius JAV pietuose D. Trumpas sakė žurnalistams, kad Iranui bus taikomos griežčiausios kada nors Jungtinių Valstijų paskelbtos sankcijos.

„Pažiūrėsim, kas nutiks su Iranu. Tačiau jiems nelabai gerai sekasi“, – teigė jis. Prezidentas irgi nesutiko atsakyti, kurioms Irano naftą tebeimportuojančioms šalims bus taikomos išlygos.

M. Pompeo anksčiau televizijai CBS sakė esąs įsitikinęs, kad Iranas neatnaujins savo branduolinės, programos, Jungtinėms Valstijoms pasitraukus iš 2015 metų sutartiesl.

Valstybės sekretorius ir iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas pirmadienį planuoja surengti spaudos konferenciją, per kurią turėtų pateikti daugiau informacijos apie sankcijas.