Tai nėra pirmas kartas, kai pabėgėliai dingsta be pėdsakų iš prieglobsčio centrų, tačiau Žemutinė Saksonija susidūrė su neįprastai dideliu jų skaičiumi. Dingo maždaug 700 iš 4000 prieglobsčio prašytojų. Daugelis jų nė nebuvo žengę pirmojo žingsnio prieglobsčio suteikimo procese – registracijos. Valdžios institucijos nežino, kur jie dingo.

Tas pat vyko ir rugsėjo–spalio mėnesiais, tačiau gerokai mažesniu mastu. „Jie turi teisę laisvai judėti ir išeiti iš prieglobsčio centrų, – sako Žemutinės Saksonijos Vidaus reikalų ministerijos atstovas Matthias Eichleris. – Taigi mes nežinome, kiek žmonių savo iniciatyva keitė savo buvimo vietą“.

Tačiau šis naujas aspektas pabėgėlių krizėje neliko nepastebėtas. Pabėgėlių dingimas yra ženklas, kad valstybė praranda kontrolę, perspėjo migracijos ekspertas Jochenas Oltmeris.

Vokietijos teisė numato, kad pabėgėliai turi būti registruojami išsyk po to, kai atvyksta į Vokietiją. Tačiau praktikoje, kasdien į šalį plūstant tūkstančiams pabėgėlių, registracijos procesas pasienyje yra beviltiškai užstrigęs.

Dingsta be pėdsako

Pabėgėliai dingsta be žinios, neaišku, kas skatina juos išvykti, kalbėjo J. Oltmeris.

Galbūt kai kurie pabėgėliai nenori likti kaimiškose vietovėse, kur yra nuvežti. Kiti galbūt nori apsigyventi su giminėmis ar draugais, esančiais kitose šalies vietose ar netgi kitose šalyse. Valdžios institucijos sako, kad nėra teisinio pagrindo sulaikyti pabėgėlius prieglobsčio centruose.

Migracijos ekspertas abejojo Vokietijos taktika paskirstyti pabėgėlius, nes tai gali kliudyti integracijos procesui. J. Oltmeris pabrėžė, kad pabėgėliams labai svarbūs ryšiai su artimaisiais, draugai, kurie galbūt jau gyvena Vokietijoje ir gali pagelbėti apsigyventi bei prisitaikyti šalyje.

Migracijos eksperto manymu, mažai tikėtina, kad situacija gali kelti saugumo problemų, mat pabėgėliai sąmoningai nevengia registracijos.

Atvykėliams sunku orientuotis

Dalis pabėgėlių gali patys nesiorientuoti, kur jie yra. Atvykusieji dažnai nežino, kur jie buvo nugabenti po to, kai atvyko į Vokietiją, todėl institucijos prieglobsčio centruose turėtų platinti Vokietijos žemėlapius, kad pabėgėliai galėtų orientuotis.

Jei jie patys išvyksta be registracijos ir juos sulaiko policija, registracijos procesas pradedamas iš naujo, nes jie turi nelegalaus imigranto statusą.

Tačiau registracijos procesas turėtų būti kur kas greitesnis, kalba J. Oltmeris. Tai naudinga visoms pusėms: valstybė vėl turėtų kontrolę savo rankose, pabėgėliai jaustųsi saugesni dėl savo būsimo statuso, o savivaldybės galėtų tiksliau planuoti priėmimo ir integracijos procesus.