Toks sprendimas priimtas dėl didelio kiekio pabėgėlių, bandančių patekti į šalį.

Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas sako, kad toks sprendimas, kuriuo policijai ir kitiems pareigūnams suteikiami specialūs įgaliojimai, buvo priimtas per antradienį vykusį ministrų kabineto susitikimą, skelbia naujienų agentūra „Associated Press“.

Įvedus nepaprastąją padėtį ir gavus parlamento pritarimą, suteikiamas leidimas prie sienos patruliuoti šalies kariams, kurie talkins su pabėgėliais dirbantiems policijos pareigūnams.

Panašu, kad įtampa prie Vengrijos ir Serbijos sienos ir toliau auga.
„Reuters“ skelbia, kad šiuo metu pro pasienio vartus bando prasiveržti šimtai pabėgėlių.

Kelias iš Serbijos nepravažiuojamas.

Pro garsiakalbius girdimi pranešimai. Fergal Keane pateikia vieno iš tokių pranešimų vertimą: „Jeigu jums reikia prieglobsčio, vykite kur nors kitur“.


Nuo metų pradžios į Vengriją atvykusių migrantų skaičius perkopė 200 tūkst., pirmadienį informavo policija.

Šie duomenys paskelbti Vengrijai faktiškai uždarius savo sieną su Serbija, kad būtų pažabotas pabėgėlių antplūdis.

Beveik visų į Vengriją atvykstančių migrantų galutinis kelionės tikslas yra Vakarų Europa, ypač Vokietija ir Švedija.

Vengrijoje įsigaliojus naujai tvarkai, sulaikyta 60 migrantų

Vengrijos pareigūnai pranešė sulaikę 60 migrantų, pabandžiusių neteisėtai kirsti pietinę šalies sieną su Serbija per spygliuotą užtvarą.

Migrantai antradienį buvo sulaikomi įsigaliojus naujai tvarkai, kuri turėtų sustabdyti didelį į šalį plūstantį atvykėlių srautą.

Pagal naują įstatymą, išilgai pietinės sienos Vengrijos pastatytos 4 metrų aukščio spygliuotos užtvaros kirtimas arba sugadinimas yra laikomas sunkiu nusikaltimu.


Premjero Viktoro Orbano patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Gyorgy Bakondi informavo, kad pareigūnai sugavo 45 asmenis, bandžiusius kirsti pietinę sieną, ir dar 15 žmonių buvo sulaikyta jau toliau nuo sienos.

Į Vengrijos teritoriją jie pateko sugadinę užtvarą, todėl dabar yra policijos areštinėje ir jiems bus pateikti kaltinimai pagal naują įstatymą.

Kaip nurodoma , pareigūnai dabar tvarko užtvaros atkarpas, kurias sugadino migrantai.

Statys dar vieną sieną

Vengrijos vyriausybė nusprendė pradėti parengiamuosius sienos prie pasienio su Rumunija plėtros darbus.

Skelbiama, kad tokių priemonių bus imtasi siekiant deramai reaguoti į visus galimus pabėgėlių srautų maršrutų pasikeitimus, „Reuters“ patvirtino šalies užsienio reikalų ministras.

„Priimtas sprendimas pradėti parengiamuosius sienos, prasidėsiančios nuo Vengrijos, Serbijos ir Rumunijos pasienio, statybas. Skelbiama, kad ji bus ilgio, galinčio migracijos srautus nukreipti Rumunijos pusėn“, – teigia Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Įspėjimai iš Serbijos

Serbija įspėjo, kad neįsileis nė vieno iš Vengrijos teritorijos grįžtančio asmens.

„Tai jau ne mūsų atsakomybė“, – valstybinei naujienų agentūrai „Tanjung“ sakė už pabėgėlių klausimus atsakingas ministras Aleksandaras Vulinas.

„Jie yra Vengrijos teritorijoje ir tikiuosi, kad Vengrija jų atžvilgiu elgsis atitinkamai“, – pareiškė jis.

Taip pat A. Vulinas pasakė, kad Vengrija nesitarė su Serbija dėl griežto sienos kontroliavimo režimo įvedimo.

Vokietijai įvedus sienų kontrolę migrantų srautas neišseko

Banguojančias kalvas pakeičia ūkanotas Alpių viršukalnės prie Vokietijos perėjos, į kurią toliau plūsta nuo karo nukentėję pabėgėliai, nepabūgę netikėto Berlyno sprendimo įvesti sienos kontrolę.

Apie tūkstantis prieglobsčio ieškančių žmonių kirto sieną su Austrija po to, kai Vokietija paskelbė staigų politikos pokytį, nors atvykėlių srautas pastebimai sulėtėjo lyginant su padėtimi ankstesnėmis savaitėmis, naujienų agentūrai AFP sakė federalinės policijos atstovas Raineris Scharfas Vokietijos pietiniame Freilasingo miestelyje.

Nuo sekmadienio vakaro buvo sulaikyti apie 10 tuo keliu važiavusių įtariamų žmonių kontrabandininkų, pridūrė jis.

Naujosios priemonės turėtų ypač palengvinti padėtį Bavarijos žemės sostinėje Miunchene, kur nuo rugpjūčio 31 dienos apie 63 tūkst. migrantų atvažiavo traukiniais į pagrindinę stotį, iš jų po 20 tūkst. – per du vėliausius savaitgalius.

Dabar policija, sutelkta pasienio miesteliuose, tokiuose, kaip vaizdingasis Freilasingas, pasipuošęs snapučiais apsodintais kaimiško stiliaus namais ir dailiomis bažnyčių smailėmis, surenka pabėgėlius dar prieš jiems pasiekiant didžiuosius miestus.

„Iki šiol kiekvienas buvo vežamas į Miucheną, – sakė R.Scharfas. – Dabar atliekame tam tikrą jų išankstinę registraciją, užrašydami žmonių vardus ir kita. Tuomet jie sodinami į autobusus ir gali būti paskirstyti po visą Vokietiją.“

Kanclerės Angelos Merkel atstovas pirmadienį tvirtino, kad šalis neužtrenkia durų pabėgėliams, bet argumentavo, kad reikia naujų priemonių, kad būtų atkurta tvarka prieglobsčio suteikimo sistemoje.

Į Freilasingo geležinkelio stotį dabar jau vėl važinėja traukiniai iš Austrijos, kurių eismas buvo trumpam sustabdytas pirmadienį paryčiais, tačiau tarp keliautojų tebetvyrojo sąmyšis, o automobilių eismas tebebuvo įstrigęs.

Policijos pareigūnai buvo įpareigoti išlaipinti migrantus iš traukinių, surinkti jų asmeninius duomenis, užregistruotiesiems užmauti ant riešo žalią juostelę, o vėliau socialiniai darbuotojai ir savanoriai daugelį aprūpindavo maistu, vandeniu ir nakvyne.

Šurmulys buvo didelis, bet be didelės įtampos, kurią naujieji atvykėliai, daugiausiai sirai, pasakojo patyrę keliaudami per Turkiją, Graikiją, Balkanus, Vengriją ir Austriją, prieš pasiekdami pajėgiausią Europos ekonomiką.

40-metis mechanikas iš Damasko, vardu Mohammedas, atrodė išsekęs, trindamas ir laukdamas eilėje pabėgėlius turinčio išvežti autobuso.

„Vengrijoje mus prievarta suvarė į stovyklas, paėmė pirštų atspaudus – mums teko pabėgti“, – sakė jis.

Jis sakė, kad toks elgesys labai skyrėsi nuo griežtų, bet draugiškų vokiečių policijos pareigūnų, atskyrusių migrantus nuo kitų keliautojų tik plona baltos ir raudonos spalvos juosta.

„Labai malonu“, – pažymėjo Mohammedas, o daugelis kitų pabėgėlių pritariamai linksėjo.