JK vidaus reikalų sekretorė Theresa May susitiks su kolegomis iš kitų ES šalių narių skubos tvarka paskirtame susitikime, praneša „The Guardian“. Rugsėjo 13 d. Vokietija atnaujino sienų kontrolę ir visiškai sustabdė susisiekimą traukiniais su Austrija.

Vokietija praneša daugiau nebegalinti susitvarkyti su didžiuliu į šalį plūstančių pabėgėlių skaičiumi.
Th. May dėl susiklosčiusios situacijos linkusi kaltinti ydingą Europos migracijos sistemą. Ji teigia, kad dėl tragedijų, per kurias žūsta dešimtys pabėgėlių, kalta ES sienų nebuvimo sistema, Šengeno zona, kuriai JK niekada nepriklausė.

Austrijos kancleris Werneris Faymannas savo ruožtu teigia, kad jei nepavyks rasti sutarimo rugsėjo 14 d. Briuselyje, Vokietija ir šios šalies sąjungininkės gali inicijuoti balsavimą ir surinkusios daugumą patvirtinti priimamų pabėgėlių kvotas.

Jo teigimu, Austrija ir Vokietija – abiejų šių šalių indėlis į ES biudžetą itin svarus – gali svarstyti galimybę imtis sankcijų prieš tas valstybes, kurios įnirtingai atsisako pasidalinti pabėgėlių našta. Kaip galimas būdas šiam tikslui pasiekti gali būti panaudotas ES struktūrinių fondų apkarpymas, iš kurių didžiausią naudą gauna Rytų Europos valstybės.

Prancūzija ragina ES nares „skrupulingai“ laikytis Šengeno taisyklių

Prancūzija sekmadienį paragino „visas Europos Sąjungos nares skrupulingai gerbti“ Šengeno zonos taisykles, kai Vokietija, susidūrusi su rekordiniu pabėgėlių antplūdžiu, sugrąžino keliaujančiųjų kontrolę savo pasienyje.

„Šios taisyklės visų pirma reikalauja, kad migrantai būtų registruojami toje šalyje, kur jie kirto (Bendrijos) išorės sieną“, - sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as po pokalbio su kolega iš Vokietijos.

Kai kurios valstybės nesilaikė tų taisyklių, todėl „Vokietija priėmė sprendimą laikinai įvesti sienų kontrolę“, pridūrė ministras.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angrela Merkel sekmadienį vėlai vakare per pokalbį telefonu taip pat aptarė pabėgėlių krizės pastarųjų dienų raidą.

„Lyderiai pateikė tokį patį dabartinės pabėgėlių situacijos vertinimą“ ir sutarė, jog abi šalys drauge dirbs rengiantis pirmadienį numatytam ES vidaus reikalų ir teisingumo ministrų susitikimui šiuo klausimu, rašoma Vokietijos vyriausybės atstovės spaudai paskelbtame pareiškime.

Nurodžiusi sugrąžinti sienų kontrolę, A.Merkel išsižadėjo ankstesnio sprendimo plačiai atverti duris sirų pabėgėliams.

Pagal Šengeno taisykles, laikina kontrolė pasienyje leidžiama dėl „viešosios tvarkos ar vidaus saugumo“ priežasčių.

Prancūzijos euroskeptiškas ultradešinysis Nacionalinis frontas sekmadienį paragino šalies lyderius „skubiai sustabdyti Šengeno susitarimo vykdymą ir vėl įvesti šalies sienų, ypač sienos su Vokietija, kontrolę“.

Tikrinami pasai

DELFI primena, kad sekmadienį Vokietija dėl imigrantų antplūdžio ėmėsi kontrolės priemonių pasienyje su Austrija. Sustabdyti traukiniai, vykstantys iš Austrijos į Vokietiją, tai turėtų tęstis bent 12 valandų.

Vokiečių pareigūnai pradėjo pasų patikrą pasienyje su Austrija, kai Berlynas netikėtai nusprendė vėl įvesti šias sienos kontrolės procedūras, siekdamas pažaboti į šalį plūstančių pabėgėlių srautą.

Kaip sekmadienį pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas, policija stabdė visus automobilius ir pėsčiuosius Freilasingo pasienio punkte, o trims pėsčiomis keliavusiems migrantams iš Sirijos buvo nurodyta laukti šalikelėje, kai pareigūnai patikrino jų dokumentus.

„Norime į Vokietiją“, - žurnalistui sakė vienas iš šio trejeto.

Šis pasienio punktas yra pagrindinė perėja kelyje tarp Zalcburgo srities Austrijoje ir pietinės Bavarijos žemės Vokietijoje.

Keturi pareigūnai, vilkėję geltonas fluorescencines liemenes, tikrino vairuotojų asmens tapatybės dokumentus.

Vokietijos federalinė policija nurodė, kad šimtai pareigūnų buvo pasiųsti užtikrinti vėl įvestos sienų kontrolės.

Be to, situacijai suvaldyti į Bavarijos regioną bus išsiųsta daugiau kaip 2000 policijos pareigūnų malšinti galimoms riaušėms.

Srautai – milžiniški

Kaip informuoja BBC, vien šeštadienį į Miuncheną atvyko daugiau nei 13 000 pabėgėlių. Vokietijos vicekancleris teigė, kad šalis yra pasiekusi savo galimybių ribą.

„Šiuo metu Vokietija įveda laikinąsias kontrolės priemones vidinėse ES sienose. Pirmiausia bus koncentruojamasi į pasienį su Austrija. Šių priemonių tikslas – apriboti dabartinį (imigrantų) antplūdį į Vokietiją ir grįžti prie organizuotų procedūrų, žmonėms įvažiavus į šalį“, – sakė Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as ir pridūrė, kad šito reikia saugumo sumetimais.

Vokietijos leidinys „Bild“ ir Austrijos „Kronen Zeitung“ rašė, jog kontrolės priemonių bus imtasi Bavarijos ir Austrijos pasienyje.

„Vokietija pademonstravo norą padėti, šio paslaugumo negalima pertempti, būtent todėl ši priemonė – signalas visai Europai, – sakė jis. – Vokietija prisiima atsakomybę, tačiau turi būti teisingas paskirstymas visoje Europoje. Sienų kontrolė visko neišspręs.“

T. Maiziere'as taip pat informavo, kad Vokietija ilgiau nebeleis pabėgėliams pasirinkti, kokia ES šalis juos priims, šiuo sprendimu iš esmės atšaukdamas priemonę, kuri suteikė galimybę atvykti į šalį rekordiniam migrantų skaičiui.

Prieglobsčio prašytojai turi suprasti, kad „jie negali pasirinkti šalies, kurioje jie prašo apsaugos“, – sakė jis žurnalistams.

Pagal įprastas ES taisykles pabėgėlių prašymus dėl apsaugos turi nagrinėti ta Bendrijos šalis, į kurią jie pirmiausia atvyko.

Berlynas anksčiau buvo nusprendęs netaikyti šios taisyklės pabėgėliams iš Sirijos.

Šiais metais Vokietija mano sulauksianti 800 000 imigrantų.