„Atvirai kalbant, skandalinga, kad Rusija, nutraukusi Juodosios jūros grūdų iniciatyvą, blokuoja ir atakuoja Ukrainos uostus. Tai turi liautis“, – sakė Ch. Michelis žurnalistams Indijos sostinėje Naujajame Delyje prieš G20 aukščiausiojo lygio susitikimą.

Liepos mėnesį Rusija pasitraukė iš grūdų susitarimo, teigdama, kad jis nepasiekė tikslo sumažinti badą Afrikoje. Nuo to laiko įtampa regione didėjo: Rusija atakavo Ukrainos eksporto centrus, o Kyjivo pajėgos taikėsi į Rusijos jūrų uostus ir karo laivus.

Tada Kremlius paprašė Turkijos padėti Rusijai eksportuoti grūdus į Afrikos šalis be jokio Ukrainos dalyvavimo. Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Maskva jau po kelių savaičių pradės tiekti nemokamus grūdus šešioms Afrikos šalims.

„Kremliaus pasiūlymas Afrikai pristatyti milijoną tonų grūdų yra absoliučiai ciniškas“, – sakė Ch. Michelis.

„Laivai su grūdais turi turėti galimybę saugiai patekti į Juodąją jūrą“, – sakė jis, pažymėdamas, kad pagal JT iniciatyvą rinkai, „ypač besivystančioms šalims“, jau buvo pristatyta 32 mln. tonų.

Ukraina ir Rusija yra pagrindinės grūdų ir sėklų aliejaus eksportuotojos. Praėjusių metų susitarimas dėl grūdų padėjo sumažinti pasaulines maisto kainas ir suteikė Ukrainai svarbų pajamų šaltinį gynybai finansuoti.

„Daugiau kaip 250 mln. žmonių visame pasaulyje susiduria su dideliu maisto trūkumu, o Kremlius, tyčia atakuodamas Ukrainos jūrų uostus, atima iš jų maistą, kurio jiems labai reikia“, – sakė Ch. Michelis.

V. Putinas nedalyvauja ir net neplanuoja per nuotolį sakyti kalbos G20 susitikime Indijoje, nes Maskvos santykiai su daugeliu bloko narių yra įtempti dėl karo Ukrainoje. Savaitgalį vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime V. Putiną pakeis užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)